Pátrání po komplici: Policie našla při raziích v Bruselu další výbušninu

Hned na několik místech Bruselu policie pátrá po stopách ranního teroru v letištním terminálu i metru. Při razii ve čtvrti Schaerbeek našla policie výbušninu včetně chemických látek a také vlajku Islámského státu. Radikální hnutí se ostatně k útokům již přihlásilo. Podle amerických tajných služeb byli strůjci bombových atentátů navíc zřejmě spojeni se Salahem Abdeslamem, kterého policie před čtyřmi dny dopadla.

Brusel pod útokem teroristů – shrnutí dne:

  • Více než 30 lidí zemřelo a dalších 200 utrpělo zranění během tří výbuchů v Bruselu. Ke dvěma prvním došlo v terminálu letiště Zaventem, třetí exploze otřásla stanicí metra v centru města.
  • Policie zahájila pátrání po muži, který doprovázel dva podezřelé na letišti. Podle všeho utekl a je stále naživu. Kvůli identifikaci byl zveřejněn jeho záběr z letištních kamer. Na několika místech Bruselu probíhají policejní zátahy.
  • K zodpovědnosti se přihlásil Islámský stát. útoky přitom přišly čtyři dny poté, co byl v belgické metropoli zatčen Salah Abdeslam, podezřelý ze spoluorganizování loňských útoků v Paříži.
  • Belgie vyhlásila druhý nejvyšší stupeň teroristického nebezpečí. Mezinárodní letiště Zevantem bude celou středu mimo provoz.

Dva muži při ranním incidentu na bruselkém letišti zahynuli, když se vyhodili do povětří, a jeden je podle všeho na útěku. Belgické úřady zveřejnily fotografii tří mužů, jak tlačí zavazadlové vozíky v odbavovací hale letiště Zaventem. Jeden z nich má na hlavě čepici zřejmě v zájmu znemožnění jeho identifikace. 

Belgická policie v souvislosti s útoky provádí v metropoli razie a pátrá po pěti podezřelých osobách, které zaznamenal kamerový systém. Při prohledávání několika míst ve čtvrti Schaerbeek severně od centra města nalezla výbušniny včetně chemických látek a také vlajku Islámského státu.

Další dva podezřelé policisté zadrželi u bruselského nádraží Midi. Dopadení jednoho podezřelého oznámilo i Nizozemsko. Zadržen byl na nádraží železniční linky spojující Amsterdam s letištěm Schiphol.

K útokům se přihlásil Islámský stát

Egyptský deník Al-Watan, který citoval z Amaku, uvedl, že IS chce v Evropě provést další operace. „Akce (v Bruselu) se uskutečnila na základě velmi rychlého plánování a rozhodnutí,“ sdělili islamisté.

Belgická agentura Belga uvedla, že na letišti v Bruselu byly nalezeny zbraně. Pokud patřily teroristům, mohlo by to potvrdit výpovědi některých svědků, podle nichž výbuchům předcházela střelba doprovázená neupřesněnými výkřiky v arabštině. 

Na místě byl podle belgické televize VTM nalezen i nevybuchlý pás s náloží, který pravděpodobně patřil uprchlému útočníkovi. Podle všeho narozdíl od dvou dalších v klíčové chvíli selhal. Pyrotechnici pás kontrolovaným výbuchem zlikvidovali. Ze zranění lidí převezených do nemocnic vyplývá, že nejméně jedna z odpálených výbušnin obsahovala hodně hřebíků.

Belgický premiér Charles Michel zatím nemá informace, že by události souvisely s teroristickými útoky v Paříži z loňského 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí. Minulý týden v pátek policie v Bruselu dopadla Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů útoků v Paříži. Někteří analytici už ale útok se zatčením Abdeslama spojují.

Michel označil útoky za slepé, násilné a zbabělé. Nyní je podle něj nejdůležitější postarat se o zraněné a zajistit jim lékařskou péči. Belgie podle Michela prožila černý den své historie, neboť čelila teroristickým útokům, kterých se dlouho obávala. 

Belgie už povolala vojenské posily

Michel také během dne řekl, že úřady vyhodnocují přijatá bezpečnostní opatření a zvažují další možnosti, jako je například povolání vojska k ochraně hranic. Dodal, že některé vojenské posily již byly povolány. V Bruselu bylo dodatečně rozmístěno 225 vojáků, kteří pomohou stávajícím bezpečnostním sborům. Podle agentury Reuters Belgie evakuovala i jadernou elektrárnu Tihange.

 Belgické ministerstvo vnitra krátce po výbuších zvýšilo v celé zemi varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň. Michel svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Belgická vláda vyhlásila po atentátech třídenní státní smutek. Vlajky budou na úředních budovách na půl žerdi.

Krizový štáb město prakticky uzavřel. Nad Bruselem kroužily vrtulníky, byla zastavena hromadná doprava, evakuována nádraží, uzavřeny tunely, muzea i například mnohá nákupní střediska. Kolem 17:00 byla doprava v bruselském metru částečně obnovena. 

„V tomto okamžiku to vypadá, že policisté v Bruselu řeší koordinovaný teroristický útok,“ prohlásil krátce po útocích prezident Evropské policejní konfederace EuroCOP Angels Bosch. „Nejnovější události nám ukázaly, že terorismus nezná hranic. Více než kdy jindy musejí policejní síly spolupracovat. Musíme zajistit, aby všichni naši policisté, nejen ti elitní, byli náležitě vycvičeni k reakci na takovéto incidenty v budoucnosti,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Bruselské útoky (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní opatření zvyšuje i Francie

Zpřísněná je bezpečnost i na francouzsko-belgické hranici, a to už od soboty. Na hranici je nyní 5000 mužů. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve řekl, že Francie přijímá nová bezpečnostní opatření a rozmísťuje dalších 1600 policistů a strážníků. Vyzval také k posílení celoevropských opatření v boji proti terorismu.

Francouzský prezident Francois Hollande po mimořádné schůzce v Paříži prohlásil, že napadena byla celá Evropa. Francouzský premiér Manuel Valls hovořil o mimořádně zvýšeném nebezpečí. „Jsme ve válce, několik měsíců jsme v Evropě vystaveni válečným činům,“ uvedl.

Výbuch na bruselském letišti
Zdroj: Reuters

Na letišti Zaventem v Bruselu explodovaly dvě nálože u přepážek společností Brussels Airlines a American Airlines. Americké aerolinky American Airlines ale tvrzení, že k výbuchům došlo u jejich přepážky, následně popřely. K další explozi došlo v metru na stanici Maalbeek. Exploze se odehrála zhruba ve středu soupravy metra a byla „extrémně silná“. Způsobila prý dokonce zhroucení části podzemního parkoviště přiléhajícího ke stanici Maalbeek.

Bruselský starosta a hasiči potvrdili nejméně 34 mrtvých a téměř 200 zraněných. Při explozi v metru zahynulo 20 lidí a nejméně 106 je zraněných a při výbuších na letišti zemřelo 14 osob a 92 je zraněných.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.