Do telefonu střelce ze San Bernardina se FBI možná dostane i bez pomoci Applu

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) možná našel způsob, jak odblokovat telefon iPhone podezřelého zločince bez pomoci společnosti Apple, která tyto přístroje vyrábí. Ministerstvo v únoru nařídilo Applu, aby pomohl odblokovat telefon používaný jedním z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Apple ale požadavek odmítá s odvoláním na ochranu osobních údajů.

Federální vyšetřovatelé v pondělí uvedli, že je o víkendu zkontaktovala strana stojící mimo tento případ a ukázala FBI možný způsob odblokování telefonu. Úřady nyní potřebují čas, aby zjistily, zda jde o „schůdnou metodu“, která se nedotkne dat v telefonu. Pokud by tato metoda fungovala, nemusela by být podpora ze strany Applu nutná.

Federální vyšetřovatelé požádali o odklad napjatě očekávaného řízení, ve kterém se soud měl zabývat skutečností, že Apple žádost o odblokování odmítá. Soudkyně Sheri Pymová jejich žádost vyslyšela a nařídila vládě, aby do 5. dubna předložila zprávu o stavu věcí.

Úřady se snaží dostat se do přístroje iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook. To byl jeden z dvojice radikálů, kteří v San Bernardinu postříleli 14 lidí. FBI zkoumá možnou komunikaci Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s teroristickou organizací Islámský stát. Dvojice byla zabita v přestřelce s policií.

Vyšetřování masakru v San Bernardinu se ujala FBI
Zdroj: Alex Gallardo/Reuters

Inkriminovaný telefon by prý mohl obsahovat důkazy, a Apple by měl tudíž na příkaz soudu v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Ta se aktivuje po deseti neúspěšných pokusech o zadání přístupového hesla. Firma by tak měla vyšetřovatelům pomoci s vkládáním možných vstupních hesel elektronicky.

Právní zástupci Applu uvedli, že firma nemá představu, jakým způsobem se FBI snaží data v telefonu zpřístupnit, doufá ale, že jí to vláda sdělí. Na vyhlášení vítězství je přitom podle nich ještě brzy. Je totiž možné, že úřady za několik týdnů oznámí, že pomoc Applu nadále potřebují.