Bahrajnská GP skončila, protesty pokračují

Manáma – Velká cena Bahrajnu formule 1 dnes vyvrcholila. Lidé, kteří protestují proti vládnoucímu režimu, však chtějí ve svých akcích pokračovat. Zatímco se jezdci před očima krále Chálifa prali o prvenství v závodě, demonstranti připravovali pohřeb muže, který zahynul v pátek zřejmě po střetu s policií. Bahrajnský král se dnes pokusil situaci v zemi uklidnit příslibem reforem, své kritiky však nepřesvědčil. Závod F1, který chtěli demonstranti zrušit, přesto proběhl. Podle představitelů závodníků i zaštiťující Mezinárodní automobilové federace je situace v Bahrajnu lepší, než ji prezentují zpravodajská média.

Bahrajnský král Hamad bin Ísá Chalífa řekl, že se osobně vloží do „reformy a smíření“ v Bahrajnu. „Dveře pro dialog všech našich občanů jsou vždy otevřené,“ uvedl král ve svém prohlášení. Vydal ho v době, kdy došlo ke střetu policie s demonstranty ve vesnicích poblíž závodního okruhu, kde se závod formule 1 koná. Demonstranti házeli na policisty kameny, odpovědí jim byl slzný plyn. Současně se protestujícím na několika místech podařilo zapálit pneumatiky a odpadky, nakrátko tak zablokovali silnice vedoucí k závodišti. Pneumatiky hořely také na předměstí metropole Manámy, kde se soustředily nepokoje bahrajnských šíitů. Heslem protestů je „Ne krvavé formuli“.

Představitelé formule 1 oproti loňskému roku závod nezrušili. Situace v zemi je podle nich letos podstatně klidnější. Prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt řekl, že si není jist, zda vše, co se dostává do zpráv, odpovídá skutečnosti. K podobnému závěru došel také úřadující mistr světa Sebastian Vettel.

Naopak volné sdružení hackerů Anonymous se postavilo na stranu demonstrantů. Minulý týden na protest proti bahrajnskému závodu hackeři napadli oficiální web formule 1 a dnes zveřejnili osobní data několika desítek lidí, kteří si na tribunu bahrajnského okruhu koupili lístky. Další akce prý budou následovat.

Bahrajnská vláda vydala na uspořádání závodu 40 milionů dolarů. Její kritici tvrdí, že je třeba nejprve zlepšit situaci v zemi a teprve potom se pouštět do podobně náročných podniků. Svými protesty chtěli na svoji špatnou situaci upozornit v době, kdy je v zemi mnoho západních novinářů. Vláda ovšem do země vpustila zejména sportovní novináře. Naopak například žurnalisty z agentury Reuters, kteří píší o blízkovýchodní politice, víza nedostali.

Vydáno pod