Indonésii zasáhla dvě zemětřesení

Singapur - Východní Indonésii dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály a o něco slabší zemětřesení bylo hlášeno na vysoce rizikové západní straně indonéského souostroví. Silnější otřesy vznikly ve vodách severně od provincií Papua Irian Jaya a Západní Papua, které leží na západě ostrova Nová Guinea. Žádné oběti na životě ani zranění zatím hlášeny nejsou.

Ohnisko silnějšího zemětřesení se nacházelo 83 kilometrů od pobřeží, asi 30 kilometrů pod mořským dnem. V pobřežním městě Manokwari, které bylo epicentru nejblíže, vznikla panika a lidé po otřesech vybíhali ven z budov.

Druhé zemětřesení o síle 6,1 stupně u Sumatry mělo hypocentrum 472 kilometrů jihozápadně od provincie Aceh, v hloubce 34 kilometrů. Varování před vlnou tsunami úřady nevydaly.

Seismická aktivita je kolem Indonésie velmi silná. Indonésie leží v místě, kde se stýkají kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na sedm tisíc.

Před deseti dny oblast Indického oceánu, asi 450 kilometrů západně od Acehu, zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 8,7 stupně Richterovy škály. Indonésie a další státy v oblasti vydaly varování před vlnou tsunami, i když přílivové vlny byly jen nízké.

V prosinci 2004 zasáhlo oblast Indického oceánu zemětřesení o síle 9,1 stupně, po kterém následovala několikametrová přívalová vlna tsunami. Katastrofa si vyžádala více než 230 tisíc obětí, z nichž převážná většina byla právě z Acehu.