Další spor Česka a zahraničí. Matku s dítětem navzdory soudní garanci zadrželi v Kanadě

Česká diplomacie se vložila do dalšího případu mezinárodního sporu o dítě. Marcela Zabranská loni v březnu svoji dceru protiprávně odvezla z Kanady. Když jí český soud nařídil, aby se s potomkem vrátila, byla záhy na letišti v Montrealu zadržena. Dceru jí odebrali a od té doby ji neviděla. Ministerstvo zahraničí chce od Kanady vysvětlení. Žena totiž měla záruku, že když dítě přiveze, nic podobného se nestane.

Osudnou cestu z Kanady do Česka podstoupila Marcela Zábranská i s dcerou Mariou přesně před rokem. Podle rozhodnutí tamního i zdejšího soudu to udělala protiprávně a bez vědomí otce dívky. Krajský soud v Brně v únoru definitivně rozhodl, že se obě mají vrátit zpět do Kanady. Podle doporučení soudců měla Zábranská uzavřít dohodu, která bude matce zaručovat pravidelný styk s dcerou.

Podepsaná dohoda se stala součástí rozsudku. Kanadská prokuratura Zábranské zaručila, že dočasně pozastaví její trestní stíhání. Na letišti v Montrealu ji ale policie zadržela a dceru odvezla. „Paní Zabranská byla do detenčního imigračního zařízení převážena v poutech, ačkoliv nekladla žádný odpor a spolupracovala,“ zmínila advokátka Silvie Koubíková.

Po zadržení v Kanadě žádá Česko vysvětlení (zdroj: ČT24)

Zábranská strávila v zařízení celý den. Nyní nesmí kontaktovat dceru ani jejího otce, dvakrát týdně se musí hlásit úřadům. Kvůli zatčení poslalo české ministerstvo zahraničí Kanadě diplomatickou nótu. „V této nótě jsme žádali o vysvětlení, proč byla paní Zabranská zadržená po příletu do Kanady – i přes to, že měla písemně potvrzeno, že se tak nestane,“ potvrdila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Kanadské ministerstvo už slíbilo prošetření případu. Rodina ale upozorňuje, že o Marii už tři týdny nemá žádné zprávy. Zábranská trvá na tom, že její partner držel dceru v Kanadě proti její vůli – a před rokem ho tak opustila ze strachu o sebe i dceru. Otec přitom od začátku jakýkoliv nátlak ze své strany odmítá. „Nikdy jsem neublížil ani své bývalé přítelkyni, ani své dceři. Je to účelová dezinformace,“ uvedl Alexandre Galipeau loni v červenci. Na emailem zaslané dotazy ale nyní nereagoval.

Kanadský soud nyní bude řešit, jak vyřešit rozhodnutí českých kolegů. Zároveň však nadále probíhá trestní stíhání Zabranské za odvezení Marii do Česka. Ani tento výsledek zatím není jasný.

Dcera Marcely Zábranské
Zdroj: ČT24