Česká loď by mohla uvolnit Labe v Drážďanech během pondělí

Zkraje příštího týdne by mohla být odtažena česká loď blokující část říčního koryta na Labi v Drážďanech. Z Česka do Drážďan míří dva vyprošťovací tanky T 72, které mají s uvolněním lodě pomoci. Loď s nákladem 800 tun soli uvázla u drážďanského Albertova mostu v pondělí.

Loď má být vyproštěna s pomocí dvou lanových navijáků umístěných na pásových vozidlech po obou stranách Labe a také s pomocí remorkéru. Úkolem této těžké techniky nejdřív bude otočit plavidlo opět podélně k řece. Poté má být loď jménem Albis vlečena kousek proti proudu.

Záchranný útvar hasičů vysílá do saské metropole vyprošťovací tanky, které bude obsluhovat deset příslušníků záchranného útvaru. Spolu s tanky odjedou v noci na pondělí do saské metropole ještě dvě doprovodná vozidla a dodávka s vázacími prostředky, v přepravě je doprovodí od hranic německá policie, oznámila mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Česká loď v pondělí i s nákladem 800 tun soli při silném proudu zřejmě najela na mělčinu a silný proud ji strhl ke straně. Plavidlo tak skončilo v poloze napříč, opřené o mostní pilíře. Uvolnění lodi trvá dlouho hlavně kvůli pomalé překládce nákladu. Ta už je ke dnešku téměř hotová.

Víkendová atrakce obyvatel Drážďan? Vyprošťování české lodi (zdroj: ČT24)

Plavidlo blokuje labskou vodní cestu, ale pro obyvatele saské metropole se také stalo vítanou atrakcí. Podle serveru Mopo24 se v uplynulých dnech chodilo na havarovaný kolos podívat mnoho obyvatel Drážďan a také turisté.

Loni v prosinci zablokovala lodní dopravu na Labi v Drážďanech na několik dní nákladní loď české společnosti ČSPL, a. s., která uvázla na mělčině nedaleko Mariánského mostu. Vyprostit se ji podařilo až pomocí vodní vlny, kterou z Čech poslalo Povodí Labe.