Při nehodě autobusu ve Španělsku zemřelo 13 lidí, mezi zraněnými byl Čech

Při nehodě autobusu na severovýchodě Španělska zemřelo 14 lidí. Plně obsazený autobus vezl šedesátku studentů z různých zemí, kteří se vraceli z lidových slavností ve Valencii. Poblíž Tarragony řidič z neznámého důvodu ztratil kontrolu nad řízením a vjel na dálnici do protisměru, kde se srazil s protijedoucím autem. V autobuse byl i jeden český student - utrpěl lehké zranění a po ošetření byl propuštěn z nemocnice.

Původní informace hovořily o 14 mrtvých, později ale ministr vnitra Jordi Jané na tiskové konferenci bilanci obětí upravil. Podle ní bylo při havárii dalších 30 lidí zraněno těžce a 13 lehce. Mezi lehce zraněnými byl i český student, který v rámci výměnného pobytu studuje na univerzitě v Barceloně. Podle české konzulky v Madridu Adély Sýkorové, která s ním telefonicky hovořila, je po ošetření drobného poranění v pořádku. Další Češi údajně v autobuse nebyli.

V autobuse cestovali mladí lidé 13 národností. Podle listu El Mundo pocházeli mimo jiné ze Švýcarska, Norska, Británie, Turecka a Ukrajiny.

Místo nehody poblíž Tarragony
Zdroj: ČTK/AP

Nehoda se stala brzy ráno na dálnici AP7, což je hlavní pobřežní středomořský silniční tah spojující Španělsko s Francií. Autobus podle agentury AP patřil španělské společnosti z městečka Mollet del Valles poblíž Barcelony.

Vezl studenty z výletu do Valencie, kde se konaly populární slavnosti Las Fallas, jež jsou i na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Mladí lidé odjeli do Valencie už v sobotu a zůstali ve městě přes noc, celkem z Barcelony cestovali studenti v pěti autobusech, havarovaný autobus jel v koloně na zpáteční cestě jako první.

Vydáno pod