Kapitán luxusní lodi nezachránil trosečníky

Panama - Další výletní loď se zapletla do vážného problému. Tentokrát nejde o havárii, ale údajné porušení námořního pravidla, podle kterého musí každý kapitán zachránit trosečníky. Luxusní plovoucí hotel Star Princess ale podle cestujících v březnu v Pacifiku minul člun, na kterém byli tři vysílení rybáři. Dva z nich poté zemřeli. Loď patří přitom stejné společnosti jako Costa Concordia, která ztroskotala u břehů Itálie.

Další kapitán, co má problém. Trojice výletníků na lodi Star Princess tvrdí, že Edward Perrin nezachránil ztracené rybáře, kteří volali o pomoc. Loď se s trosečníky setkala 10. března nedaleko Panamy. Důkazem mají být i snímky trosečníků na širém moři. Vyfotil je cestující z paluby lodi. 

Muž zalarmoval posádku, loď ale nezastavila. „Na lodi jsme se cítili úplně bezmocní.  Byli bychom rádi, kdyby je někdo zachránil,“ říká Jeff Gilligan. 

Trasa lodi a trosečníků
Zdroj: ČT24

Provozovatelé plavidla pro dva tisíce cestujících zahájili vyšetřování a tvrdí, že kapitán ani důstojníci se o trosečnících od svých podřízených nedozvěděli. „Kapitán Perrin je pochopitelně zničený z obvinění, že vědomě odmítl pomoci lidem v nouzi. Kdyby tuto informaci dostal, měl by možnost reagovat,“ tvrdí v prohlášení lodní společnost Princess Cruises. 

Když se obě plavidla setkala, byli na člunu tři živí lidé. Dva z nich v následujících dnech zemřeli, přežil jen 18letý mladík Adrian z Panamy. Za 28 dní na moři prožil peklo. Dva mrtvé kamarády pohřbil do moře. Živil se syrovými rybami a dešťovou vodou.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod