Dva mrtví po přestřelce v centru Ankary, jinde policie našla výbušniny

Policistu a jednoho dalšího člověka zabil neznámý útočník při přestřelce v centru Ankary. V turecké metropoli přitom panují zpřísněná bezpečnostní opatření kvůli nedělnímu sebevražednému atentátu, který připravil o život 37 lidí. K němu se přihlásila kurdská skupina bojující proti vládě. Na východě Turecka v převážně kurdské provincii Diyarbakir také pyrotechnici zneškodnili auto se 150 kilogramy výbušnin.

Přestřelka se odehrála ve čtvrti Dikmen, další podrobnosti zatím nejsou známy. Média vzápětí informovala o objevení auta s výbušninami ve městě Hani na východě země. Pyrotechnici údajně nálož v zaparkovaném autě zneškodnili a policie nyní zkoumá záznamy z bezpečnostních kamer.

V celé zemi nyní panují kvůli nedělnímu atentátu, k němuž se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), přísná bezpečnostní opatření. Německo kvůli konkrétní hrozbě ve čtvrtek dočasně uzavřelo své zastupitelské úřady v Ankaře a Istanbulu.

Ambasáda Spojených států v noci na pátek vydala prohlášení, v němž americké občany v Turecku nabádá, aby více dbali na svou bezpečnost a vyhýbali se hromadným akcím či frekventovaným dopravním uzlům, kde je prý pravděpodobnost případného útoku nejvyšší.

TAK, která je podle tureckých úřadů úzce napojená na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), v prohlášení uvedla, že hodlá zaútočit znovu. Její akce jsou prý odvetou za to, jak turecká armáda na jihovýchodě země postupuje proti kurdským bojovníkům.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek varoval Evropu, že kurdští separatisté mohou zaútočit i mimo Turecko. „Není důvod, proč by bomba, která explodovala v Ankaře, nemohla vybuchnout v Bruselu nebo jakémkoli jiném evropském městě,“ řekl.

Vydáno pod