CIA chce rozšířit útoky v Jemenu

Washington - CIA žádá americkou vládu o povolení rozšířit útoky bezpilotních letounů v Jemenu. Mířit by měly na tamní odnož teroristické sítě al-Káida, doteď se přitom mohly soustředit jen na cíle s viditelnými ozbrojenci. Nově by měly útočit i na místa, kde rozvědka zjistí pomocí informátorů nebo špionážních záběrů podezřelou aktivitu - například přípravu výbušnin nebo velká shromáždění v objektech, o nichž se ví, že patří al-Káidě. Podle CIA se tímto způsobem v Pákistánu podařilo zlikvidovat řadu vysoce postavených členů tamní teroristické sítě.

Američtí představitelé delší dobu označují al-Káidu na Arabském poloostrově, která v Jemenu působí, za největší teroristickou hrozbu vůči Spojeným státům. Rozšířené nálety mohou mít za následek větší počet civilních obětí než v Pákistánu. Pomocí náletů se ale už například podařilo zabít šéfa jemenské al-Káidy Anwara al-Awlakiho.

Bezpilotní letoun
Zdroj: ČT24

Pro vládu prezidenta Baracka Obamy by rozšíření útoků v Jemenu znamenalo změnu dosavadního přístupu k operacím v arabské zemi. Dosud administrativa stanovovala strop pro počet náletů. Obávala se totiž, že by útoky s civilními oběťmi mohly přispět k radikalizaci jemenských kmenů, které by se nakonec mohly k al-Káidě přidat.