Nový proces s Tymošenkovou - před soudem tisíce demonstrantů

Kyjev - Přes 5 000 demonstrantů se dnes shromáždilo před soudem v Charkově, kde začal nový proces s expremiérkou Julijí Tymošenkovou. Čelí obvinění ze zpronevěry a daňových úniků. Už loni byla odsouzená k 7 letům vězení za podpis údajně nevýhodné smlouvy na dodávky ruského plynu. Její obhájci mluví o politické mstě prezidenta Janukovyče. S ohledem na špatný zdravotní stav se Tymošenková jednání nezúčastnila. Jednání bylo večer odročeno na 20. dubna.

I když jsou demonstrace v okolí soudu zakázané, na náměstí se shromáždily tisíce lidí, a to jak příznivců Tymošenkové, tak i jejích odpůrců. Oba tábory oddělují zesílené policejní oddíly, dochází nicméně k potyčkám.

Tymošenková se má dnes u soudu zodpovídat z daňového úniku a podvodů. Charkovská prokuratura obvinila Tymošenkovou, že se jako ředitelka a faktický vlastník společnosti Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) dopustila finančních machinací a daňových úniků. Za to jí hrozí až dvanáct let vězení. Za podpory tehdejšího předsedy ukrajinské vlády Pavla Lazarenka měla v letech 1995 až 1997 nezákonně převést dluh JESU ve výši půl miliardy dolarů na stát.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Tymošenková trvá na své nevině a vzkazuje, že u soudu se neobjeví kvůli chatrnému zdraví. „To, co jsem viděl, je absurdní. Není pochyb, že obvinění jsou politicky motivována,“ řekl francouzský velvyslanec pověřený lidskými právy François Zimeray. Podle amerického velvyslance Johna Teffta je nový proces příkladem „selektivního (trestního) stíhání na Ukrajině“.

Právníci Janukovyče označují Tymošenkovou za simulantku a posudky doktorů za politicky motivované. Soudní bitvy se tak rozšiřují i na pole medicíny. Tymošenková si neustále stěžuje na bolesti zad, péči ukrajinských lékařů ale odmítá. Její zdravotní stav zkoumala i skupina zahraničních lékařů. 

Dvojice německých lékařů, kteří minulý týden Charkov navštívili, tvrdí, že Tymošenková musí být fakticky trvale upoutána na lůžko. Ředitel berlínské kliniky Charité Karl Max Einhäupl také říká, že na stavu vězněné političky se kromě nálezu na páteři velmi negativně odráží i stres. Einhäupl nicméně dodává, že ukrajinské úřady vynakládají na léčbu Tymošenkové velké úsilí.