Francouzi zadrželi čtyři lidi, podezřívají je z přípravy teroristického útoku

Paříž podle francouzských bezpečnostních složek čelila „bezprostřední hrozbě“. V metropoli a jejím okolí tak byli zatčeni čtyři lidé pro podezření, že se zřejmě v nejbližší době chystali k teroristickému útoku v centru Paříže. Sdělil to zpravodajský web francouzské televizní stanice TF1.

Tři francouzské muže a jednu ženu zadrželi hned ráno v chudé 18. pařížské čtvrti a předměstské oblasti Seine-Saint-Denis, která je departementem s nejvyšším procentem imigrantů a muslimů ve Francii. Všechny čtyři vedla policie již dříve na seznamu islámských radikálů.

Podle agentury pro vnitřní bezpečnost DGSI se však čtveřice v současnosti stala „bezprostřední hrozbou“. Chystala se nejspíš brzy zaútočit v centru Paříže, usoudili vyšetřovatelé. Při ranních domácích prohlídkách našli náboje pro pušky typu kalašnikov, poplašnou pistoli, výpočetní techniku a trezor.

Na prověření podezření mají 96 hodin. Tak dlouho může maximálně trvat ve Francii vyšetřovací vazba v souvislosti s terorismem.

Ve Francii platí mimořádná bezpečnostní opatření od loňského listopadu, kdy skupina džihádistů povraždila v Paříži 130 lidí a dalších stovky osob zranila. Stopy zavedly vyšetřovatele i do sousední Belgie, kde před atentáty mnozí tehdejší útočníci pobývali.