Zastřelený útočník v Bruselu měl u sebe vlajku IS, dva zadržené už propustili

Belgická policie propustila 16.3.2016 bez obvinění dva muže zadržené po úterní střelbě na bruselském předměstí Forest. Stále tak pátrá po dvou lidech. Ozbrojencem, kterého při razii zastřelili, byl Alžířan, který v zemi pobýval nelegálně. V bytě se našla vlajka IS, kalašnikov a jedenáct zásobníků. Policejní manévry mohou pokračovat i několik dní.

Úterní razie měla být jen jednou z mnoha, očekávalo se, že byt na periferie belgické metropole bude prázdný. „V momentě, kdy se otevřely dveře bytu, byly zde dvě osoby ozbrojené těžkými zbraněmi a kalašnikovy. Začaly pálit na policisty,“ popsal mluvčí belgické federální prokuratury Eric Van Der Sypt.

Po krátké přestřelce byli tři z šesti zasahujících policistů zraněni, mezi nimi také francouzská policistka. Ostatní zachránily neprůstřelné vesty. „Díky profesionální reakci policistů na místě se podařilo vyhnout závažným následkům,“ dodal Van Der Sypt.

Policisté se z bytu stáhli, ostřelovači speciálních sil, které na místo dorazily v zápětí, se podařilo zabít jednoho z ozbrojenců. Byl jím pětatřicetiletý Alžířan Mohamed Ben Caed. U jeho těla byly nalezeny džihádistické knihy a vlajka samozvaného Islámského státu. V zemi pobýval nelegálně, policii nebyl známý, s výjimkou jediného záznamu o krádeži z roku 2014.

Zadrženi dva podezřelí

Dvěma lidem se podařilo policii utéci, bylo po nich vyhlášeno pátrání. Policie zatím dvě osoby zadržela, bez obvinění je ale ve středu odpoledne propustili. Jeden z nich byl kolem osmé hodiny večerní v jedné z bruselských nemocnic hospitalizován s frakturou nohy. Lékaři jej ihned operovali. Člověk, který jej do nemocnice přivezl, uprchl poté, co na místo přijela policie.

Během noci proběhly další prohlídky ve čtvrti Forest, během jedné z nich byl zadržen další podezřelý, při jiné byly objeveny zbraně a munice. Zapojení dvou zadržených do úterní přestřelky bylo prověřováno, proto nemohla být zveřejněna jejich identita. 

Nestigmatizujme naši čtvrť, region nebo mládež. Jde o pět deset radikálů ze čtvrti, která má přes 50 tisíc obyvatel.
Marc-Jean Ghyssels
starosta bruselské čtvrti Forest

Bratři El Bakraouiovi?

List Le Soir s odvoláním na francouzské policejní zdroje napsal, že razie se netýkaly pátrání po Salahu Abdeslamovi, který je hledaný kvůli loňským atentátům v Paříži. Podle serveru DH.be by zadrženými mohli být bratři El Bakraouiovi. Ti jsou hledaní kvůli terorismu a vyhýbání se výkonu trestu.

  • Server DH.be zveřejnil údajnou podobiznu jednoho z mužů.

„Mohli to být právě oni, kdo utekl z bytu, který chtěla policie prohledat,“ napsal server. Ibrahim byl v roce 2010 odsouzen za střelbu po policistovi. Zúčastnil se ozbrojeného přepadení a byl odsouzen k devíti letům vězení. Khalid dostal v roce 2011 pětiletý trest za přepadávání motoristů. „V minulosti už na policii z kalašnikovů měli střílet,“ informuje zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Razie v belgické čtvrti Forest jsou reakcí na loňský teroristický útok v Paříži. Belgická federální prokuratura uvedla, že od 14. listopadu v Bruselu proběhlo více než sto domovních prohlídek. Zadrženo bylo 58 osob, dalších 23 v souvisejících případech. Premiér Charles Michel oznámil, že policejní operace budou pokračovat „v příštích hodinách i dnech“.