Policejní zásah na předměstí Bruselu, jeden ozbrojenec zabit

Prokuratura potvrdila zabití jednoho ozbrojence (zdroj: ČT24)

Belgičtí a francouzští policisté zasahovali na předměstí Bruselu od přibližně 15:00 našeho času proti jednomu nebo více ozbrojencům. Akce začala poté, co na policisty vykonávající prohlídku bytu začala střílet skupina mužů ze samopalů. Prokuratura oznámila, že jeden ozbrojenec byl během zásahu zabit, jeho identitu úřady zjišťují.

Policejní zásah v Bruselu
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Během zásahu byli zraněni čtyři policisté, z toho údajně jeden vážně. Mezi zraněnými je i jedna Francouzka. Dva policisté už byli propuštěni z nemocnice. „Další dva jsou ještě hospitalizováni. Nacházejí se v šoku, nejsou nijak zraněni,“ řekl ministr vnitra Jan Jambon. Přítomnost francouzské policie na místě byla prý náhodná.

Podle prokuratury přišli odpoledne policisté prohledat byt v rámci vyšetřování loňských pařížských atentátů a překvapila je střelba přes dveře v okamžiku, kdy do domu vešli. Byt byl pronajatý na falešné jméno a policisté se domnívali, že je prázdný.

Totožnost zabitého ozbrojence policie nezná

První výstřely se ozvaly před třetí hodinou, poslední po šesté vpodvečer. Zatím poslední střelba byla údajně policejním zásahem u domu na volném prostranství, kde se nacházela hledaná osoba. Podle belgického tisku ji lokalizoval přivolaný vrtulník, na místo policisté vyslali také psa vybaveného kamerou a ozbrojenec byl při zásahu zabit.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují jeho totožnost. Podle prokuratury byl vyzbrojen puškou „typu kalašnikov“.

Policejní zásah na předměstí Bruselu
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Okolí ulice du Dries na předměstí Forest policie okamžitě po začátku akce uzavřela a místní obyvatele vyzvala, aby nevycházeli a nezveřejňovali na sociálních sítích fotografie nebo videa z místa incidentu. V uzavřeném obvodu se nacházejí dvě školy a jesle. Děti proto odpoledne zůstaly zavřené uvnitř a budovy střežila policie. Podle listu Le Soir čekali rodiče na své potomky na pokyn radnice v jedné z nedalekých ulic. 

V části předměstí Forest operace skončila kolem osmé hodiny večer a lidé se mohli začít vracet domů, další razie se ale konají nedaleko místa prvního zásahu.

Podle serveru DH.be zůstávají na útěku dvě podezřelé osoby. Prokuratura v prohlášení pouze uvedla, že po policistech střílela „jedna nebo více osob“, o osudu případných dalších podezřelých se nezmiňuje. Nicméně fakt, že akce stále pokračuje, potvrdil belgický premiér Michel po večerním zasedání bezpečnostní rady státu.

Drama na bruselských střechách - policie stíhá několik ozbrojenců (zdroj: ČT24)

Domovní prohlídka souvisela s vyšetřováním pařížských útoků

Prohledávání domu a následný střet souvisel s vyšetřováním loňských atentátů v Paříži, při kterých v polovině listopadu zemřelo 130 lidí.

Vyšetřování tehdy policii rychle zavedlo do Bruselu, odkud pocházel i hlavní strůjce masakru, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abbaoud. Ten při jednom ze zátahů zemřel. Jeden z hlavnch podezřelých Salah Abdeslam, pocházející z bruselské čtvrti Molenbeek, naopak nebyl dosud dopaden.

Podle agentury AFP, která se odvolává na francouzský policejní zdroj, ale Abdeslam terčem nynější policejní operace nebyl.