Krejčíř: Vrah a podvodník, nebo oběť politického spiknutí?

Johannesburg - Radovan Krejčíř v současnosti bojuje s jihoafrickým soudním systémem. Přestože je v životě pronásledovaný podobně jako jiný známý Čech Franz Kafka, Krejčíř má vždy připraven úsměv na tváři a také velké množství právníků, píše jihoafrický server Daily Maverick. Třiačtyřicetiletý uprchlý Čech se stal odborníkem na hraní mafiánského dona se zvláštním přízvukem. Vždy se přitom vykresluje jako oběť. Například v Česku se prý stal obětí politického spiknutí. Mimo to byl údajně týrán.

Krejčířova otce prý dostaly „české stínové státní síly“

Když byl Krejčíř obviněn z toho, že utekl z České republiky, aby se vyhnul vězení za podvod a daňové úniky, a byl zadržen na mezinárodním letišti Tambo s falešným pasem, tvrdil, že byl ve své domovské zemi obětí vražedného politického spiknutí. Po svém zatčení na základě výzvy od Interpolu Krejčíř před městským soudem v Kempton Parku tvrdil, že byl týrán a falešně obviněn ze zločinů, které zorganizovala česká vláda. Tyto stínové státní síly podle něj stály za „odstraněním“ jeho otce Lamberta.

Krejčířovy problémy začaly v roce 2002. Tehdy prý využil miliony, které vydělal jako úspěšný podnikatel, k financování volební kampaně kandidáta České strany sociálně demokratické Stanislava Grosse. Krejčíř tvrdil, že mu Gross slíbil kontrolu nad státní ropnou společností výměnou za finanční podporu. Po Grossově zvolení se ale vše zvrtlo.

Radovan Krejčíř, uprchlý podnikatel:

„Gross mě informoval, že nemá zájem dodržet dohodu, a naznačil, že by bylo lepší, kdybych jednoduše vrátil směnku a nechal to být. Byl jsem rozzuřený a vyhrožoval jsem, že na jeho chování upozorním média. V červenci 2002 jsem byl zatčen na základě vymyšlených obvinění z podvodu a zadržován po dobu sedmi měsíců, během nichž jsem byl fyzicky i psychicky týrán, abych prozradil úkryt oné směnky.“

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24

Podnikatel trpí v důsledku mučení duševními problémy

Krejčíř později naznačil, že údajné mučení bylo základem jeho duševních problémů. Zároveň se prý časově shodovalo se zmizením a údajnou vraždou jeho otce. Krejčíř tvrdí, že právě proto utekl. Poté, co řídil firmu pro pronájem aut na Seychelách, Krejčíř získal falešný pas na jméno Julius Egbert Savey a utekl do Jihoafrické republiky. Jen několik minut po přistání v Johannesburgu byl zadržen. Česká vláda pak ve spolupráci s Národním vyšetřovacím úřadem (NPA) zahájila to, co mělo být rutinní žádostí o vydání.

České úřady vehementně odmítaly Krejčířova tvrzení o spiknutí. Uváděly, že Krejčíř byl součástí nechvalně známého zločineckého gangu a že uprchl na Seychely, aby se vyhnul obvinění z vraždy, padělání, daňových úniků, vydírání a únosu. Pražský soud ho také odsoudil v nepřítomnosti k šesti a půl roku vězení za daňový podvod. Městský soud v Kempton Parku však v rozsudku, který později odvolací soud zrušil, žádost o vydání zamítl. To se pak stalo pravidlem i pro další Krejčířovy střety s NPA v následujících šesti letech. Byl označen za podezřelého v několika významných případech vraždy, ale nikdy nebyl formálně obviněn.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24/AP Photo

Velkou publicitu si získalo jeho zatčení na základě obvinění z předstírání rakoviny a z oloupení pákistánských obchodníků. Zatím však nikdy žádnému soudnímu procesu nečelil. Urolog Marián Tupý, klíčový svědek v případu údajného pojistného podvodu za 4,5 milionu randů (11 milionů korun), teď vycouval z dohody s vyšetřovateli a požádal o zrušení svého přiznání. Tupý požaduje imunitu vůči vyšetřování výměnou za své svědectví proti Krejčířovi. Tvrdí, že ho vyšetřovatel Paul O'Sullivan obalamutil, když ho přiměl dohodu s prokuraturou uzavřít.

Vyšetřovatele prý má v hrsti česká vláda

Uprchlý podnikatel je tedy prý opět obětí - tentokrát O'Sullivana, který podle něj slouží jako nástroj české vlády. „Krejčíř má pocit, že O'Sullivan má nějaké nižší motivy v přípravě těchto případů. A pokud tato záležitost bude pokračovat, budeme zcela určitě schopni ukázat, že mnoho faktů tuto Krejčířovu domněnku potvrzuje.“

Radovan Krejčíř zatčen v JAR
Zdroj: ČT24

Stažení obvinění se ale podnikateli nezamlouvá. Už se tolik nesměje. „Jsem tím zklamaný. Chci být očištěn. Býval bych byl očištěn,“ řekl. Namísto ospravedlnění je před ním vyhlídka na to, že případ, který je nyní u ledu, bude znovu otevřen. Není zde žádný příslib, že by Krejčíř dostal to, co zřejmě doopravdy chce - soud, který by věřil jeho příběhu o triumfu nad temnými plány jeho nepřátel.