Rekord, u kterého mrazí. Rusové se v subarktickém moři ponořili do hloubky 102 metrů

Nový rekord v ponoru pod ledem (zdroj: ČT24)

Dvojice potápěčů Ruské zeměpisné společnosti se potopila na dno Bílého moře těsně u polárního kruhu. V nejnižším bodě ukázaly jejich přístroje těžko uvěřitelných 102 metrů - to vše navíc pod tlustou vrstvou ledu.

Původně mělo jít jen o test nového vybavení, nakonec z toho byl rekordní ponor v extrémních podmínkách se vším všudy. Aby se dvojice potápěčů vůbec pod hladinu Bílého moře dostala, museli vysekat díru v tlusté vrstvě ledu. I podpůrný tým musel čelit teplotám dvacet stupňů pod nulou.

I s bezpečnostními zastávkami během návratu strávili potápěči pod vodou téměř hodinu a půl. Po vynoření jim do řeči příliš nebylo, a tak místo kolegů přispěchali hlavně lékaři. První dojmy sdělili promrzlí potápěči až po několika minutách. „Dostali jsme se až do hloubky 102 metrů, kde jsme narazili na dno. Viděl jsem tam hvězdici. Bylo to skvělé, najít život v takové hloubce,“ řekl Alexander Gubin.

Ponor pod ledem
Zdroj: ČT24

V prostředí s extrémním tlakem, nízkou teplotou i viditelností a pod tlustou vrstvou ledu by každý omyl, selhání techniky nebo ztráta kontaktu s vodícím lanem mohly mít fatální následky. „Cestou sem jsem se bál, jestli jsem neudělal chybu, jestli neselže vybavení, jestli se nepokazila příprava,“ popsal Maxim Astachov.

S hloubkou 102 metrů se tak oba stali novými držiteli rekordu v ponoru pod ledem.