Izrael by měl dnes propustit palestinského hladovkáře

Ramalláh (Izrael) - Izrael by dnes měl propustit z vězení Palestince Chádira Adnana. Ten si propuštění vymohl 66 dní trvající hladovkou, jíž upozornil na režim administrativní vazby, který izraelská armáda používá u osob považovaných za bezpečnostní hrozbu. Adnan byl ve vazbě od prosince. Izraelci administrativně zadrženým nesdělují obvinění; mohou na ně uvalit až půlroční vazbu a pak ji prodloužit.

Na dnešek připadá Den palestinských vězňů a až 1 200 Palestinců vězněných v Izraeli zahájilo hladovku a 2 300 dalších nebude jíst 24 hodin. Protestují proti podmínkám vězení a proti držení na samotkách. V izraelských věznicích je podle Klubu palestinských vězňů na 4 700 Palestinců, z nichž mnozí si odpykávají za terorismus doživotní tresty.

Protestu se hodlají zúčastnit zejména členové radikálních organizací Hamas a Islámský džihád, které působí hlavně v pásmu Gazy. Z členů Fatahu se chce k hladovce připojit jenom několik jedinců.

V minulých dnech zástupci palestinských vězňů vyjednávali s vězeňskou správou, ale bezvýsledně. Chtěli si vymoci zlepšení podmínek, zrušení administrativní vazby a povolení návštěv příbuzných z pásma Gazy.