Zaorálek: Případ Savčenkové je odporný, podpořil bych rozšíření sankcí

Česká republika by podpořila případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové. Při příchodu na jednání ministrů zahraničí osmadvacítky to novinářům řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Případ Savčenkové označil za „odporný a prefabrikovaný“. Zdravotní stav ukrajinské pilotky není dobrý.

„Bylo by dobré, kdybychom dokázali učinit víc, než jen o této kauze debatovat,“ poznamenal ministr zahraničí. Podle Zaorálka se nesmí dopustit, aby žena, která ve vězení drží hladovku, zemřela. Případ Savčenkové je podle Zaorálka „ostudnou ukázkou“ ruského působení na Ukrajině.

Před ministerskou schůzkou dávaly některé členské země EU najevo, že by se o možnosti zmrazit majetek a zakázat vstup do Evropské unie například soudcům či žalobcům spojeným s kauzou, mělo přinejmenším začít uvažovat.

Minulý týden o uvalení sankcí požádalo dopisem šéfku evropské diplomacie Federicu Mogheriniovou několik desítek europoslanců. Propuštění ukrajinské letkyně žádá nejen EU jako celek, ale také Německo, Spojené státy a další země.

Ruská prokuratura Savčenkovou viní ze zločinů vraždy, pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic a žádá pro ni třiadvacetileté vězení. Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Obhajoba tvrdí, že Ukrajinka byla tou dobou v zajetí proruských separatistů, kteří ji následně předali Rusům. Savčenková drží hladovku, čímž chce upozornit na protahování procesu a přimět Rusko, aby ji vrátilo do vlasti, kde byla mezitím zvolena poslankyní.

Ukrajinka začala pít, vodu prý zvrací zpět

 „Informace, že Savčenková přerušila suchou hladovku, jsou potvrzené. Ale protože má dlouhodobé problémy s ledvinami, tak vodu, kterou začala pít, údajně zvrací zpět. Ruští lékaři tvrdí samozřejmě opak, byť ona jejich péči odmítá,“ popisuje poslední zprávy o stavu ukrajinské pilotky redaktor Českého rozhlasu Plus David Šťáhlavský. „Otázka je, kolika Rusům na životě Savčenkové skutečně záleží. To lze v tomto cynickém procesu opravdu těžko zodpovědět,“ říká Šťáhlavský.

O situaci Savčenkové by měli ministři mluvit v rámci širší debaty o vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem. Ty se výrazně ochladily v důsledku ukrajinské krize, kdy na sebe obě strany uvalily sankční opatření. Cílem jednání je definovat vztahy, které chce Unie k Rusku zastávat.

Vydáno pod