Teror v Ankaře mají na svědomí muž a žena

Za nedělním teroristickým útokem v centru Ankary, který si vyžádal životy nejméně 37 lidí a přes 120 zranil, stojí dvojice - muž a žena. Jejich totožnost není zatím známa. Bomba byla ukrytá v automobilu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, úřady z činu viní separatisty z kurdské strany PKK, která však útok odsoudila. V souvislosti s útokem bylo zatčeno 11 lidí.

Exploze nastala u autobusového nádraží v blízkosti vládních budov. Ankarský soud zakázal přístup na sociální sítě poté, co se na nich objevily záběry z bombového útoku. Jednou z pachatelek měla být mladá žena, která se k PKK připojila před třemi lety. Vyšetřovatelé také identifikovali druhého útočníka - jedná se prý o mladého Turka, který měl mít rovněž vazby na Kurdskou stranu práce.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek vyjádřil turecké vládě a pozůstalým soustrast „Nemáme informace o tom, že by mezi oběťmi atentátu v Ankaře či mezi zraněnými byli občané České republiky,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová, která se odvolala na zprávy českého zastupitelského úřadu v hlavním městě Turecka.

„Další šokující zprávy z Ankary i Pobřeží slonoviny. Číst znovu o desítkách mrtvých je strašné. Vyjadřuji účast vládám i pozůstalým obětí,“ napsal na twitteru ministr Zaorálek v souvislosti s útoky v Ankaře a na Pobřeží slonoviny, kde teroristé zabili 14 civilistů a dva vojáky.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že podobné útoky jen posílí odhodlání Turecka bojovat s terorismem a země se nikdy nevzdá práva na sebeobranu. „Náš lid by se neměl obávat, boj s terorismem zcela jistě skončí úspěchem a terorismus bude sražen na kolena,“ prohlásil.

Podporu a soustrast Turecku vyjádřila řada státníků, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina a nebo francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Útok odsoudilo také ministerstvo zahraničí USA, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Strana kurdských pracujících atentát odsoudila

Při útoku zemřelo nejméně 37 lidí. Ministr zdravotnictví Mehmet Muezzinoglu uvedl, že v nemocnicích je ošetřováno přes 120 lidí, přičemž zdravotní stav několika z nich je vážný, proto mohou další mrtví ještě přibýt. Rovněž řekl, že mezi zabitými může být jeden nebo dva útočníci.

Prohlášení úřadu ankarského guvernéra upřesnilo, že terčem výbuchu byl zjevně autobusový dopravní uzel, zastávka pro minibusy a centrální stanice podzemní dráhy ve čtvrti Kizilay.

Turecká televizní stanice TRT uvedla, že automobil explodoval v oblasti parku Gülen v centru Ankary v blízkosti autobusové stanice. Nedlouho předtím hlásila, že výbuch nastal při srážce auta s autobusem. Několik aut na místě začalo hořet. Na místo se sjely hasičské vozy a vozy záchranné služby. Bezpečnostní síly mezitím oblast evakuovaly kvůli nebezpečí následné exploze a neprodyšně ji uzavřely. 

Zákaz vycházení v Sirnaku

Televizní stanice CNN Turk a NTV informovaly, že ankarský soud zakázal přístup na Facebook, Twitter a další sociální sítě poté, co se na nich objevily záběry z bombového útoku. Úřady také nařídily zákaz vycházení ve městě Sirnak na jihovýchodě země, kde žije kurdská menšina. Podle agentury AP to naznačuje, že se tam turecké jednotky chystají k úderu proti kurdským bojovníkům.

Před necelým měsícem zahynulo v Ankaře při teroristickém útoku 29 lidí a na šest desítek utrpělo zranění. Turecké úřady atentát připsaly kurdským bojovníkům. Další útok se stal na podzim, kdy v Ankaře zemřelo přes sto lidí. Zpravodaj BBC v Istanbulu Mark Lowen v této souvislosti upozornil na to, že dosud stabilní země komplikovaného regionu a klíčový spojenec Západu prožívá nebezpečné časy.

Turecká reakce: Bombardování

Turecká armáda na terorismus zareagovala nálety na kurdské cíle na severu Iráku. „Je zajímavé, že útoky směřovaly na severní Irák, nikoliv na severní Sýrii. Přitom je pravděpodobnější, že strůjci útoků, pokud za tím opravdu stojí Kurdové, se nachází v severní Sýrii,“ soudí odborník na bezpečnost Institutu mezinárodních studií Emil Aslan.

  • 17. února 2016 – Celkem 30 obětí si vyžádal teroristický útok v centru metropole Ankary. Výbuch nastraženého vozidla s bombou byl namířen proti vojenské koloně. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě. 
  • 12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů Islámský stát.
  • 10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly krátce před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty.
  • 20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes sto osob zranil (nejvíce obětí bylo mezi studenty, kteří právě oznamovali svůj záměr odjet pomáhat do syrského města Kobani). K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát.
  • 11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v tureckém Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno; v oblasti žije mnoho syrských uprchlíků. Podle některých informací stáli za útokem rovněž bojovníci organizace Islámský stát.
Vydáno pod