Kotlebova poslance obžalovali z napadení cizince. Nahradí jej Hitlerův fanoušek

Slovenský poslanec zvolený za krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Andrej Medvecký se vzdal svého mandátu. Ve čtvrtek stanul před soudem coby obžalovaný za to, že v roce 2014 zbil cizince tmavé pleti. Uvolněné křeslo po Medveckém obsadí dvaadvacetiletý Milan Mazurek, obdivující Adolfa Hitlera a zpochybňující holocaust.

Osmadvacetiletý Medvecký spolu se svým bratrancem podle obžaloby napadli občana Dominikánské republiky, zranili jej a oběti také vulgárně nadávali a označili ji za „negra“. Obžalovaní vinu popřeli, líčení soud odročil na květen. Již loni Medvecký vyvázl v jiném procesu s podmínkou za to, že řídil opilý.

Medveckého náhradník Milan Mazurek zase podle medií po loňské demonstraci proti imigrantům v Bratislavě vulgárně pokřikoval na muslimskou rodinu, kterou chránili policisté a na kterou pak extremisté začali házet kameny. Podle deníku SME.sk se na sociálních sítích netají obdivem k Adolfu Hitlerovi. Někteří uživatelé Facebooku upozornili na Mazurkovy příspěvky zpochybňující holocaust. Jeho výroky prověří slovenská generální prokuratura.

Medvecký se do slovenské Národní rady dostal z devátého místa kandidátky. Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko získala ve 150členném sboru celkem 14 poslanců. Všech zbylých sedm politických subjektů s ní ale odmítlo jakkoliv vyjednávat o koalici.

Výsledky strany ĽSNS ve slovenských okresech
Zdroj: Statistický úřad SR