Syrská opozice potvrdila účast u dalšího pokusu o mír

U nového kola vyjednávání o syrském míru opět nebude chybět tamní opozice. Její předáci oznámili, že na pondělní ženevskou schůzku s vládou dorazí. Jednání by mělo trvat nejspíš deset dní.

Rozhovory se mají soustředit na klíčová témata, jako je vytvoření nové syrské vlády, uspořádání voleb do osmnácti měsíců a sepsání nové ústavy. Zda bude předmětem jednání i osud prezidenta Bašára Asada, neuvedl. Šance dosáhnout dohody s režimem v Damašku nejsou prý ale nijak velké, uvedla ve svém prohlášení opoziční vyjednávací komise.

Druhé kolo mírových jednání by mělo probíhat nepřímo, stejně jako to první, které začalo v Ženevě na konci ledna. Pozváni byli stejní zástupci, kteří se zúčastnili prvního kola mírového procesu.

V Sýrii začalo před téměř dvěma týdny platit příměří mezi povstalci a syrskou vládou. Klid zbraní se nevztahuje na radikály z hnutí Islámský stát a fronty An-Nusra. Povstalci tehdy uvedli, že souhlasí s dočasným, dva týdny trvajícím příměřím. To by znamenalo, že vyprší v pátek v noci. Jak ale dnes de Mistura uvedl, z pohledu OSN i světových mocností není příměří nijak ohraničené. Odmítl tak spekulace, že je klid zbraní třeba prodlužovat.

Základní údaje o hlavních silách ve válce v Sýrii
Zdroj: ČT24