V Bogotě vybuchly nálože - prý jako protest proti Obamovi

Bogotá - Začátek celoamerického summitu v kolumbijské Cartageně poznamenalo několik incidentů. Na protest proti účasti prezidenta Obamy vybuchly u amerického velvyslanectví v Bogotě dvě bomby, nikoho nezranily. Washington taky propustil ze služby několik tajných agentů, kteří měli Obamu v Kolumbii chránit. Důvodem bylo údajně jejich nepřístojné chování spojené s prostitutkami. Prezident nicméně prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že má ve svou ochranku nadále „plnou důvěru“.

Dvě nálože vybuchly v pátek v kolumbijské metropoli Bogotě. Policie se domnívá, že jde o protest levicových skupin proti přítomnosti amerického prezidenta Baracka Obamy v zemi.  Exploze v Bogotě sice vyrazily okna budov, ale nikdo při nich nebyl raněn. Bomby byly uloženy v prohlubni v obytné čtvrti a nedaleko amerického velvyslanectví a úřadu generálního prokurátora.

„Mohl to být protest povstalců proti Obamovi,“ řekl agentuře Reuters policejní zdroj. Summit v Cartageně de Indias je třídenní a očekáváni na něm jsou zástupci 33 zemí.

Přitom agentura AP získala informaci o jiném incidentu spojeném s Obamou. Ze služby prý bylo propouštěno 12 tajných agentů, kteří ho do Kolumbie doprovázeli. Důvodem bylo údajně jejich nepřístojné chování spojené s prostitucí.

Tuto informaci získala AP od anonymního zdroje a mluvčí americké tajné služby Ed Donovan ji nepotvrdil, ani nevyvrátil. Sdělil pouze, že aktivity se týkaly období před Obamovým pátečním příletem do Kolumbie. Zprávu nekomentoval ani Bílý dům. Agenti byli posláni na svá domovská pracoviště a nahrazeni jinými. Donovan ujistil, že se tato změna nijak neprojeví na bezpečnostních opatřeních týkajících se Obamova pobytu v Kolumbii. Prezident se zúčastnil páteční večeře uspořádané pro účastníky summitu v pevnosti v Cartageně a na jednáních bude dnes a v neděli.

Skandál ochranky prezidenta (zdroj: ČT24)

V kolumbijské Cartageně začíná celoamerický summit

V kolumbijském přístavním městě Cartagena dnes začíná šestý celoamerický summit. Zástupci 33 zemí mají na programu třídenních jednání především politické, ale rovněž obchodní záležitosti. Podle prezidenta hostitelské země Juana Manuela Santose by na summitu mohla být zahájena také debata o boji proti drogám, jelikož o tom chce hovořit většina zúčastněných zemí.

Do Cartageny nepřijede zástupce Kuby, proti se postavil Washington. Kvůli nepřítomnosti karibského ostrova hodlá summit bojkotovat ekvádorský prezident Rafael Correa. Nicméně sám Santos vyjádřil přesvědčení, že jde možná o poslední summit, jehož se Kuba nezúčastní.