Gašparovič opět perlil: Spojené národy degradoval na „nádory“

Bratislava - Každému se občas zaplete jazyk. Když se to ale stane prezidentovi, média mají hody. Přeřeknutí slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, který včera na tiskové konferenci udělal z národů „nádory“, je přesně ten příklad. Správně vyslovit slovní spojení Organizace spojených národů (OSN) se mu povedlo až na několikátý pokus.

„Velice mě těší, že i v Organizaci spojených nádorů, názorů, spojených nádor…, spojených národů, kde se rozhoduje o velmi důležitých věcech, vždy najdeme společnou řeč, a to je důležité,“ bojoval s vyslovením názvu mezinárodní organizace Gašparovič.

Prezident udělal z Radičové předsedkyni Smeru

Portál pravda.sk připomíná, že to není poprvé, kdy slovenský prezident udělal podobnou „botu“. Například bývalou premiérku Ivetu Radičovou z SDKÚ-DS chybně označil za předsedkyni levicové strany Smer.

Robert Fico a Ivan Gašparovič
Zdroj: Jan Koller/ČTK

O papežovi Benediktovi XVI. Gašparovič mluvil jako o Dominikovi a v listopadu 2005 si spletl Chorvatsko se Srbskem. „Srbsko je země, která začala dynamicky rozvíjet své hospodářství,“ řekl po setkání s někdejším chorvatským prezidentem Stipe Mesičem.

Fungování Evropské unie se v podání slovenského prezidenta řídí „libanonskou“ a ne Lisabonskou smlouvou.

Přeřeknutí se nevyhýbají ani jiným státníkům. Bulharský prezident Rosen Plevneliev, za kterým nedávno přiletěl na návštěvu Václav Klaus, přivítal „svého přítele, prezidenta Polska“. Pak si svou chybu uvědomil a pozdravil ho pro změnu jako „prezidenta Československa.“