Pekingští taxikáři kvůli každodenním zácpám prodělávají

Peking - Pekingští taxikáři se bouří. Hustá doprava a nekonečné zácpy je připravují o výdělky. Jejich pracovní podmínky jsou prý nesnesitelné, jízdné se ale nezvyšuje. Kritické situace využívají „černé taxíky“. Denně v zácpách trpí i miliony běžných řidičů. Situace je horší než před dvaceti lety. Čínské úřady ale problém ignorují.

Pekingské zácpy jsou neslavně proslulé. Nyní jsou i jedním z důvodů, proč přestaly jezdit tisíce taxikářů. Ti v zácpách tráví denně hodiny a nic nevydělávají. Třeba Ma Č-siou je taxikářem již dvacet let. Stěžuje si, že se pracovní podmínky staly nesnesitelnými. „Ty zácpy mě štvou. Plýtvám benzinem i časem. Mé příjmy jsou nedostačující. Už si nemůžu ani dovolit platit synovi studia na univerzitě. Nemám jediný den volna. Musím pracovat, i když jsem nemocný,“ prohlásil taxikář.

Ma platí za pronájem taxi a také za benzin, jehož ceny letos vzrostly již dvakrát. Jízdné ale zůstává v Pekingu stejné od roku 2002. Po zaplacení provozních nákladů vydělá Ma devět tisíc korun měsíčně - tedy méně než před dvaceti lety. „Jádrem stížností jsou vysoké poplatky za užívání taxíku. Řidiči nedostávají málo peněz, ale velkou část z nich musejí odevzdat,“ konstatoval ředitel dopravního institutu Ťing Š'.

Taxikáři vedou hektický život. Ma si na oběd dovolí „uvolnit“ maximálně patnáct minut. Vše se podřizuje honbě za mizerným výdělkem. Říká, že se nediví kolegům, kteří dali výpověď. Uvažuje o ní také.

Doprava v Číně
Zdroj: ČT24

Kritické situace využívají takzvané černé taxíky. V Pekingu jich dnes jezdí tisíce a za svezení lidé zaplatí až trojnásobek běžné ceny. Mnoho spěchajících cestujících ale nemá na vybranou. Pekingská vláda a policie tuto všudypřítomnou kriminální aktivitu ignorují.

Zdražení jízdného se nekoná

Mnoho taxikářů proto viní vládu z toho, že situaci neřeší. Tvrdí, že taxíky jsou součástí veřejné dopravy hlavního města a měly by mít větší podporu magistrátu. „Spousta úředníků je zkorumpovaná. Stahují vás z kůže kousek po kousku. Nezajímají se o životy běžných lidí,“ podotkl Ma.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Řešení by přitom mohlo být jednoduché - zdražení jízdného. Vláda se ale bojí inflace a ještě více rozhněvání milionů obyvatel města. Ma Č-siou ani nedoufá, že se situace brzy změní.

Vydáno pod