KLDR odpálila další dvě rakety. Tvrdí, že je schopna na ně umístit jaderné hlavice

Severní Korea odpálila další dvě balistické rakety krátkého doletu. Stejných šest střel vyzkoušela armáda minulý čtvrtek. Severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň oznámil, že země na rakety může umístit jaderné hlavice. Pokročila totiž v jejich zmenšení. Oznámení přichází v době dosud největšího společného vojenského cvičení armád Spojených států a Jižní Koreje. Už v pondělí Pchjongjang kvůli manévrům pohrozil preventivním jaderným úderem.

Rakety KLDR vylétly z odpalovacího zařízení nedaleko přístavu Wonsan na východním pobřeží země. Podle jihokorejské agentury dopadly asi 500 kilometrů od severokorejského pobřeží. Přístav Wonsan je obvyklým místem pro testy rakety armády KLDR.

KLDR v lednu podnikla svůj čtvrtý jaderný test a tvrdila, že šlo o úspěšnou zkoušku vodíkové bomby, což ale zpochybnili mnozí experti a vlády Jižní Koreje a USA.

V pondělí Severní Korea pohrozila Jižní Koreji a Spojeným státům preventivním jaderným úderem kvůli jejich dosud největším společným vojenským manévrům. Manévry, které začaly tento týden, Pchjongjang považuje za nácvik invaze. Spojené státy a Jižní Korea opakovaně zdůrazňují, že mají obranný charakter. Kim už minulý pátek nařídil připravit jaderné zbraně na možnost okamžitého použití.

obrázek
Zdroj: ČT24

Testy balistických raket mají být zase reakcí na nedávnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která už minulý týden schválila rezoluci zpřísňující mezinárodní sankce vůči KLDR týkající se hlavně nákladní a námořní dopravy. Dovážet se nesmí luxusní zboží, zlato, uhlí, železo nebo železná ruda využitelná pro jaderný program. Jednalo se o reakci na lednový jaderný test Pchjongjangu.

Zmrazeny byly rovněž některé severokorejské fondy spojené s jaderným raketovým programem. Na černé listině přibylo 16 nových jmen a 12 organizací. Zahraniční banky nesmějí v KLDR otevírat nové pobočky bez povolení a ty severokorejské mají ve světě utrum.