Vládu bude sestavovat Fico, Sulík se ale snaží spojit pravicové strany

Šéf strany Svoboda a solidarita Richard Sulík chce po víkendových slovenských volbách zkusit vytvořit koalici s pravicovými stranami OĽaNO, SNS, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť, píše deník Pravda. Podle Denníku N vyplývá z vyjádření lídrů stran, že Robert Fico a Smer-SD nebude mít s kým sestavit vládu. Prezident Andrej Kiska ho ale ve středu pověří tím, aby se kabinet pokusil dát dohromady.

V pondělí se slovenský prezident Andrej Kiska sešel s předsedy stran, které voliči v sobotních volbách poslali do slovenské Národní rady, tedy s výjimkou Mariana Kotleby, od kterého se ostatní strany kvůli extrémně pravicovým názorům distancují, a předsedy Smeru-SD Roberta Fica, který se účastnil summitu EU s Tureckem.

Slovenská média tak upozorňují na šance vzniku pravicové vlády, o kterou usiluje strana Svoboda a solidarita (SaS), která ve volbách skončila druhá s více než dvanácti procenty. Do koalice by se mohly zapojit Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti – NOVA, Slovenská národná strana, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť. „Jsme připraveni hledat průniky, hledat, co nás spojuje a jsme připraveni na kompromisy,“ citovala Pravda Sulíka.

Předsedy těchto pěti stran už Sulík oslovil, v úterý a ve středu se s nimi chce neformálně sejít a projít programové a personální body, píše deník Sme. První jednání už měl s předsedou strany Most-Híd Bélou Bugárem. Pokud by se všechny politické subjekty dohodly, měly by k dispozici pohodlnou většinu s 87 mandáty. Zpravodaj ČT David Miřejovský ale upozorňuje, že by nejspíš všechny strany nebyly zastoupeny ve vládě. 

Šéf SaS věří, že by mohla vzniknout vláda, která bude bojovat proti korupci, vytvoří podmínky na spravedlivé potrestání těch, kteří rozkrádali zemi a zasadí se o ekonomické změny, které povedou k vyšší zaměstnanosti. Problém může být v rozdílných postojích SNS a Most-Híd, podle Sulíka by se ale mohli dohodnout.

Sulíkova SaS přispěla v roce 2011 k rozpadu tehdejší koalice pravého středu premiérky Ivety Radičové, když nesouhlasila s pomocí pro zadlužené země eurozóny. Předčasné volby v roce 2012 přesvědčivě vyhrál Smer-SD, který po zisku většiny v Národní radě vytvořil jednobarevnou vládu. Sulík od víkendových voleb několikrát zopakoval, že jeho strana se z chyb poučila.

Fico požádal Kisku o čas. Pověřen sestavením vlády bude ve středu

Mezitím se o jeden den posouvá pověření předsedy vítězné strany Smer-SD Roberta Fica sestavením nové slovenské vlády. O posunutí termínu na středu požádal prezidenta sám Fico. Podle slovenského ministra vnitra a místopředsedy Smeru-SD Roberta Kaliňáka byl důvodem pozdní návrat z pondělního summitu EU–Turecko v Bruselu, který se protáhl do pozdních nočních hodin.

Pověření hlavy státu k vytvoření nové vlády podle tradice dostává vítěz voleb. Ficova strana sice v sobotu získala s odstupem nejvíce hlasů, oproti předchozím volbám v roce 2012 ale výrazně ztratila. Smer-SD přišel o dosavadní pohodlnou většinu v Národní radě, která mu před čtyřmi lety umožnila sestavit jednobarevnou vládu.

Problém pro Smer bude v tom, že pět z celkového počtu osmi stran a hnutí v novém parlamentu oznámilo, že se Smerem-SD vyjednávat o vytvoření vlády nebudou.

Sám Fico po volbách zase vyloučil spolupráci s krajně pravicovou stranou Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. To by znamenalo, že sociální demokraté by nedokázali vytvořit vládu s potřebnou většinou v Národní radě. 

Politologové i média bezprostředně po zveřejnění výsledků voleb hovořili o patové situaci, předpovídali komplikovaná jednání o příští vládě a zmiňovali možnost předčasných voleb. Pro vyvolání předčasných voleb je ale potřeba najít v Národní radě ústavní většinu 90 hlasů, což může být podle ministra vnitra Kaliňáka problém.

Je velké množství stran, které mají obavy o to, že by už nezískaly ten výsledek, který získaly nyní. To znamená: ta podpora pro předčasné volby by se hledala velmi těžko.
Robert Kaliňák
slovenský ministr vnitra, místopředseda strany Smer-SD