Annan dostal záruky, že syrský režim dodrží příměří

Teherán/Damašek – Syrská armáda zastaví bojové operace ve čtvrtek ráno. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany, což by znamenalo splnění mírového plánu zvláštního zmocněnce OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana. Ten předpokládá ukončení násilností do čtvrtečních 6:00 hodin místního času. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by syrský režim i opozice skládaly zbraně. Ostřelování je hlášeno z města Homs. V jihosyrské provincii Dará se prý za intenzivní palby rozmísťovaly desítky armádních vozidel. Do centra Hamá vjely tanky, armáda prý odstřeluje město Rastan.

„Dostal jsem od syrské vlády záruky, že příměří bude respektovat. Pokud ho budou dodržovat všichni, pak se domnívám, že od čtvrtečních 06:00 hodin uvidíme zlepšení situace v oblasti,“ prohlásil Annan. Annana o odhodlání zastavit operace písemně informovalo syrské ministerstvo zahraničí s tím, že si Damašek vyhrazuje právo odpovědět náležitě na jakýkoli útok „ozbrojených teroristických skupin na civilisty, vládní síly nebo veřejný či soukromý majetek“. Syrská televize oznámila, že armáda zůstane i ve čtvrtek v pohotovosti, aby byla schopná odrazit jakýkoli útok opozičních ozbrojených skupin. Ruské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že příměří musí dodržet také opozice.

Annan dnes o Sýrii jednal v Íránu, který Damašek celou dobu podporuje. Řekl, že Írán může být součástí řešení. Šéf íránské diplomacie Alí Akbar Sálehí souhlasil, že krize v zemi má mít mírové řešení. Zároveň ale trval na tom, že „změna v Sýrii“ má nastat pod vedením prezidenta Asada.

Právě Annan vypracoval plán, podle kterého začala v úterý platit 48hodinová lhůta pro nastolení příměří. Damašek má podle něj začít stahovat vojska z měst, kde bojovala proti opozičním silám, a zastavit násilnosti.

Boje pokračují i několik hodin před plánovaným příměřím

Podle aktivistů ale násilnosti v zemi pokračují i dnes a vyžádaly si dalších 12 lidských životů. Aktivisté z Homsu hlásí, že jsou ostřelováni. V jihosyrské provincii Dará se prý za intenzivní palby rozmísťovaly desítky armádních vozidel. Ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur při domovních prohlídkách vládních sil údajně zahynuli dva lidé. Střílelo se údajně i na syrsko-turecké hranici, kde je uprchlický tábor.   

Svědci necelou hodinu po ohlášení zprávy o dodržení klidu zbraní oznámili, že do dvou čtvrtí města Hamá vjelo nejméně 20 tanků. Opoziční aktivista z Rastanu, ležícího na cestě mezi Hamá a Homsem, sdělil agentuře Reuters, že na Rastan začalo pálit dělostřelectvo.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)