Soud s údajnými strůjci útoků z 11. září začne v květnu

Washington - Pětice zajatců z americké základny Guantánamo, která údajně naplánovala teroristické útoky z 11. září 2001, stane před soudem 5. května. O termínu zahájení procesu dnes rozhodl vojenský soudce James Pohl. Obviněným mužům hrozí až trest smrti. Podle agentury AP se proces potáhne přinejmenším rok.

Vyšetřovatelé viní z přípravy útoků Pákistánce Chálida Šajcha Muhammada, jeho synovce Alího Abdala Azíze, Jemence Ramzího bin Šibha a Valída Attaše a Mustafu Ahmada Havsávího ze Saúdské Arábie. Všech pět mužů je formálně obviněno z vraždy, z terorismu, z únosu letadel a z dalších zločinů.

Muhammad se podle vyšetřovatelů už dříve přiznal, že byl „mozkem“, který útoky na New York a Washington naplánoval. Při atentátech, které provedli pomocí unesených letadel členové teroristické sítě al-Káida, zahynulo na tři tisíce lidí.

Ochránci lidských práv upozorňují na to, že se Muhammad k řadě činů přiznal při waterboardingu, který navozuje ve vyslýchaném dojem, že se topí. Řada organizací tuto techniku výslechu označuje za mučení.

Pětice byla obviněna už v roce 2008, proces ale zastavil prezident Barack Obama, který v lednu 2009 nastoupil do Bílého domu. Obama chtěl, aby obvinění stanuli před civilním soudem, tomu však zabránil americký Kongres.

Vydáno pod