Santorum končí s kandidaturou na prezidenta a jde Romneymu z cesty

Washington - Bývalý pensylvánský senátor Rick Santorum dnes oznámil, že vzdává svou kandidaturu na prezidenta Spojených států. Doteď byl přitom v republikánských primárkách nejvážnějším soupeřem Mitta Romneyho, kterého tak v cestě za nominací do listopadové volby nic neohrozí.

Rick Santorum dnes oznámil, že končí se svou kandidátskou kampaní do prezidentských voleb. Rozhodl se tak poté, co o tom celý víkend přemýšlel. Jde tak z cesty Mittu Romneymu, nejvážnějšímu kandidátovi, který se tak teď už skoro jistě postaví v prezidentských volbách Baracku Obamovi. Musí ale ještě přesvědčit asi stovku delegátů, aby jeho nominaci podpořili.

Barack Obama a Mitt Romney
Zdroj: ČT24

Santorum při ohlášení konce své kampaně Romneyho nepodpořil, dokonce ho vůbec přímo nejmenoval. „Budeme pokračovat a bojovat, abychom porazili prezidenta Baracka Obamu,“ prohlásil. „Proti všemu očekávání jsme vyhráli v jedenácti státech, získali miliony voličů, miliony hlasů,“ uvedl. Podle svého názoru bodoval hlavně díky svým konzervativním myšlenkám. 

Romney bezprostředně po Santorumově vystoupení svému sokovi gratuloval k jeho kampani. Santorum podle Romneyho byl „schopný a cenný soupeř“.

Komentáře analytiků:

Analytici oslovení Reuters soudí, že Santorumovo odstoupení umožní Romneymu soustředit se v kampani víc na ekonomické otázky než na společenská témata, jako jsou například potraty. Dnes zveřejněný průzkum pro deník The Washington Post uvedl, že právě otázka hospodářství je oblastí, kde by Obama mohl být nejvíc zranitelný. Podle průzkumu si Američané myslí, že Romney by se dokázal s problémem slabého hospodářského růstu a vysokého zadlužení vypořádat lépe než současný prezident.

Santorum měl podporu především konzervativnějších republikánů a v primárkách slavil úspěchy v jižních státech USA. Minulý týden ale s Romneym prohrál ve Wisconsinu, v Marylandu i v hlavním městě Washingtonu. Podle průzkumů mu navíc hrozil neúspěch také v jeho domovské Pensylvánii. 

V primárkách už tak měl pouze teoretické šance, protože Romneymu se podařilo shromáždit přes 600 delegátů na celostátní sjezd, Santorum dosáhl zhruba na polovinu tohoto počtu. Pro získání stranické nominace do voleb je přitom třeba podpora 1 144 delegátů. 

V republikánských primárkách tak už zůstali jen tři kandidáti: bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, texaský kongresman Ron Paul a favorit Mitt Romney.

RICK SANTORUM

Bývalý senátor za stát Pensylvánie (1995 až 2007).  

Radikální konzervativec, zanícený katolík. V kampani proslul odmítáním potratů, kritikou homosexuality a kritikou vyučování o evoluci na školách. V roce 2003 dokonce přirovnal homosexualitu k incestu, bigamii, cizoložství a polygamii.  

Podpořil válku proti terorismu zahájenou v reakci na útoky z 11. září 2001 prezidentem Georgem Bushem mladším.