Makedonie dál zpřísňuje podmínky. Pouští jen uprchlíky z válkou zasažených měst

Makedonie na své území nově pouští jen uprchlíky z měst, kde podle ní zuří válka. Opatření tak znamená, že například lidé ze syrského Aleppa budou moci z Řecka odejít, zatímco lidé z Damašku nebo Bagdádu ne. U hranice se nyní tísní kolem 13 tisíc lidí. Řecký premiér Alexis Tsipras oznámil, že bude na pondělním summitu EU v Bruselu žádat okamžité přemístění migrantů, kteří v jeho zemi uvázli.

Makedonské úřady ještě zpřísnily už tak tvrdé podmínky pro vstup do země. Od soboty přes hranici nepustily nikoho z Damašku nebo Bagdádu. „I Damašek je podle nich bezpečný. Co ale my, kteří jsme tam žili v táboře Jarmúk? Tam je Islámský stát, Al Núsra a další,“ říká uprchlík z Damašku, který marně čeká na vstup do země.

Na řecké straně hranice s Makedonií v současné době uvízlo už kolem 13 tisíc uprchlíků, kteří chtějí dál do Evropy. Dalších až 7000 jich teď přebývá v táborech v okolí. Guvernér řecké provincie Centrální Makedonie proto v sobotu vyzval řeckou vládu, aby v oblasti kolem hraničního přechodu Idomeni-Gevgelija vyhlásila výjimečný stav.

Uprchlíkům se snaží pomáhat humanitární organizace, hlavně Lékaři bez hranic. „Rozdávají potraviny, poskytují lékařskou péči a staví velkokapacitní stany, do kterých vkládají nová lůžka. Stále to ale není dost. Pokud bude přicházet tolik lidí, situace bude těžko zvládnutelná,“ popsala dění na místě reportérka ČT Dana Zlatohlávková. Přibývá navíc nemocných, a to hlavně mezi dětmi. 

Makedonie před dvěma týdny uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a začala dál pouštět jen uprchlíky ze Sýrie a z Iráku. I ti ale mohou překročit hranici jen v omezeném počtu několika málo stovek denně. Úřady uvedly, že hodlají vpouštět pouze tolik lidí, kolik jich na společné hranici vpustí dál Srbsko.

Pětice zemí - Rakousko, Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko - se před pár dny dohodla na posílení hraničních kontrol. Právě jejich rozhodnutí způsobilo, že se migranti začali hromadit v Řecku, kde jich je nyní už 32 tisíc. 

Řecký premiér chce proto na pondělním summitu EU usilovat o okamžité přemístění migrantů, které je podle něj „naprosto nezbytné“. Atény budou rovněž prosazovat sankce vůči těm členským státům Unie, které se „neřídí společně přijatými rozhodnutími“. Na schůzce se spolustraníky s odkazem na Irák a Sýrii také řekl, že EU nyní pociťuje následky „nepřiměřených… imperialistických zásahů“ na Blízkém východě.

Za dva měsíce připlulo 132 tisíc migrantů

Do Evropy uprchlíci připlouvají zejména z Turecka. Jen za první dva měsíce letošního roku jich připlulo téměř 132 tisíc. Proud neustává ani poté, co země na takzvané balkánské trase omezily počty lidí, jež pouští na své území.

Stovky uprchlíků už za cestu do západní Evropy zaplatily i vlastním životem. V neděli se u tureckých břehů utopilo nejméně 18 migrantů, se kterými se převrátila loď. Dalších 15 lidí pobřežní stráž z moře zachránila. Běženci směřovali z letoviska Didim na jihozápadě země do Řecka.