Zahraniční reakce: Kotleba se postaral o volební šok

Slovenský premiér Robert Fico v sobotních parlamentních volbách sice vyhrál, jeho vítězství má ale pachuť katastrofální porážky. Na svém webu to napsal rakouský deník Oberösterreichische Nachrichten (OÖN), se kterým se v tomto názoru shodují i další zahraniční média. Podle českých politických stran proto bude sestavení kabinetu na Slovensku velmi těžké. Úspěch krajní pravice je navíc podle předsedy ODS Petra Fialy varováním pro celou Evropu. Oficiální výsledky voleb večer potvrdila státní komise pro volby.

Podle německé stanice ARD Fico utrpěl těžkou porážku. Televize v této souvislosti připomněla premiérovu první reakci na výsledky, kdy hovořil o velké směsici stran.

Německý deník Die Welt napsal, že Fico sice vyhrál, ale musí se vyrovnat se značnými ztrátami. Na Slovensku tak bude vznik nové vlády velmi obtížný. Premiér se podle deníku v předvolební kampani příliš zaměřil na téma uprchlické krize v Evropě, čímž pustil ze zřetele vnitropolitické záležitosti.

Německý list Der Tagesspiegel poznamenal, že vytvoření stabilní vládní koalice se zdá nemožné. Stejný názor zastává rovněž OÖN, která připomíná, že Bratislavu tlačí čas, protože v červenci přebírá předsednictví Evropské unie.

Výsledky slovenských voleb
Zdroj: ČT24

Z výsledků voleb je jasně patrný výrazný obrat doprava, do parlamentu se navíc dostali extremisté v podobě Kotlebovy Lidové strany Naše Slovensko, poznamenal OÖN. Deník také připomíná, že tato strana označuje NATO za zločinecké uskupení, slibuje skoncovat s parazity v romských osadách a uprchlíky častuje rasistickými urážkami.

Média jsou v šoku z úspěchu Kotleby

Volebního úspěchu radikála Mariana Kotleby, který byl v roce 2013 zvolen předsedou Banskobystrického kraje, si přitom všímají média v Rakousku, Německu i Velké Británii. Podle rakouského deníku Kleine Zeitung se Kotleba postaral o volební šok.

O vzestupu krajní pravice píše i německý týdeník Focus.  Upozorňuje na její výroky na hranici zákona a stejně jako Kleine Zeitung píše doslova o šoku, že tato strana získala 8 procent. 

Podle BBC je Kotleba skutečným neonacistou, který se ještě nedávno oblékal do uniformy ve vzoru Hlinkovy gardy, milice z doby nacistického Slovenského štátu. „Je to okamžik velké hanby pro Slovensko,“ poznamenal britsko-kanadský novinář Tom Nicholson, který žije na Slovensku 23 let. Upozornil, že Kotlebova strana není jako francouzská krajně pravicová Národní fronta, která bývá chybně označována za neonacistickou. „Toto jsou nacisté,“ řekl Nicholson BBC.

Čeští politici se shodují: Sestavit slovenskou vládu nebude lehké (zdroj: ČT24)

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl v reakci na volební výsledek mírnější. Svému slovenskému protějšku Robertu Ficovi (Smer-SD) na Twitteru blahopřál k vítězství. Sestavit vládu ale podle něj nebude lehké. „Přál bych Slovensku, aby mělo co nejdříve silnou a stabilní vládu, se kterou budeme moci i nadále těsně spolupracovat v EU a V4,“ dodal premiér.

Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího přičítá úspěch krajně pravicové strany Mariana Kotleby útokům slovenských médií na premiéra Fica. „Útoky slovenské novinářské lobby proti Robertu Ficovi vyrobily Kotlebu,“ řekl podle mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman.

Zaorálek: Šanci sestavit vládu má jen Smer

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil vstup Kotleby do parlamentu za debakl.„Rozhodně si myslím, že se nečekalo vítězství fašistů, respektive to, že se dostanou do parlamentu. To je debakl pro všechny, nejenom pro Slovensko. Musíme to všichni chápat jako neštěstí, tohle se nemělo stát,“ uvedl.

Šanci na sestavení vlády má podle něj jen dosud vládnoucí Smer. „Jsem přesvědčen, že bude schopen sestavit proevropskou vládu a že Slovensko bude schopno to splnit,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. Podle předsedy ANO Andreje Babiše to ale bude mít Fico složité: „Čím víc partnerů, tím víc názorů, složitější domluva a kompromisy. Uvidíme, jestli se mu to vůbec povede.“  

„Na Slovensku bude velmi těžké, pokud ne přímo nemožné sestavit rozumnou vládu,“ napsal na Twitteru i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Samozřejmě mě mrzí propad KDH (Křesťanskodemokratického hnutí) a zároveň úspěch extremistů,“ dodal.

Fico vsadil v předvolební kampani především na téma migrační krize. „Sociální demokraté nemohou přebírat témata a rétoriku extremistů, sami ztratí podporu a extremistům otevřou prostor,“ reagoval na Twitteru ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Slovensko je v nezáviděníhodné situaci,“ shrnul výsledky voleb expert TOP 09 na zahraniční politiku Marek Ženíšek. Podle předsedy ODS Petra Fialy je úspěch krajní pravice varováním pro celou Evropu. „Nesmíme dopustit, aby se něco takového opakovalo i u nás,“ uvedl. Vládní stabilita Slovenska je podle něj i v zájmu Česka. „Zejména kvůli nadcházejícímu slovenskému předsednictví EU, které bude muset řešit otázky migrační krize a důsledků britského referenda,“ dodal.