Volby na Slovensku se ztrátou vyhrál Ficův Smer. Do parlamentu jde i radikál Kotleba

Fico se pokusí sestavit vládu, jednoduché to mít nebude (zdroj: ČT24)

V parlamentních volbách na Slovensku zvítězila po sečtení téměř všech hlasů vládní strana Smer-SD Roberta Fica s 28,3 procenty. Druhá je s 12,1 procenty liberální strana Svoboda a solidarita (SaS). Favorizovaná Sieť propadla. Do parlamentu naopak půjde krajně pravicová strana Mariana Kotleby se ziskem více než 8 procent. Fico se jako vítěz slovenských voleb pokusí sestavit vládu, připustil ale, že to nebude snadné a asi to potrvá déle. Spolupráci s nikým nevyloučil.

Smer sice vyhrál volby, zároveň ale přišel o dosavadní většinu 83 ze 150 poslanců v Národní radě, umožňující jednobarevnou vládu. V novém parlamentu má mít přibližně třetinu ze 150 křesel. „Čekali jsme výsledek vyšší o čtyři až pět procent,“ prohlásil Robert Fico.

Na druhém místě je strana Svoboda a solidarita (SaS). „Takový výsledek jsme vůbec nečekali. Vytvoření pravicové a reformní vlády je naším eminentním zájmem,“ uvedl po zveřejnění prvního exit pollu, který straně připisoval 13,3 procenta šéf Svobody a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Po sečtení hlasů ale mají 12,1 procenta a tedy zhruba 20 mandátů.

Třetí skončilo pravicové uskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - NOVA s 11 procenty. S necelými devíti procenty a 15 křesly následuje Slovenská národní strana.

On-line přenos
Slovenské volby 2016
5:11

Slovenské parlamentní volby vyhrála strana Smer-SD premiéra Roberta Fica. Po sečtení 87,85 % okrsků jsou výsledky následující: Smer-SD 28,7 %, SaS 11,3 %,  OĽaNO 10,7 %, SNS 8,8 %, Ľudová strana Naše Slovensko 8,2%, Most-Híd 6,6 %, Sme rodina 6,6 %, Sieť 5,5 %.

Tímto ukončujeme on-line přenos a loučíme se s vámi.

4:34

Aktuální průběžné výsledky (sečtených 81,32 % okrsků): Smer-SD 28,8 %, SaS 11 %,  OĽaNO 10,6 %, SNS 8,8 %, Ľudová strana Naše Slovensko 8,3%, Most-Híd 6,7 %, Sme rodina 6,5 %, Sieť 5,4 %, KDH 4,9 %.

4:07

Aktuální průběžné výsledky (sečtených 72,95 % okrsků): Smer-SD 28,9 %, SaS 11 %,  OĽaNO 10,6 %, SNS 8,9 %, Ľudová strana Naše Slovensko 8,3%, Most-Híd 6,6 %, Sme rodina 6,6 %, Sieť 5,4 %, KDH 4,9 %.

Radikál Kotleba jde do parlamentu

Naopak strana Sieť, která měla být podle většiny sondáží hlavním vyzyvatelem Smeru, překvapila nízkým ziskem - 5,6 procenta. Do Národní rady se podle výsledků dostane osm politických stran a hnutí včetně krajně pravicové strany Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko. Připsala si 8 procent hlasů.

Lídrem strany je pravicový radikál Marian Kotleba, který je zároveň předsedou Banskobystrického kraje. Kotleba vystupuje proti členství Slovenska v NATO, loni se účastnil demonstrací proti imigrantům, dříve organizoval pochody proti Romům a netají se svými sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl pod silným vlivem nacistického Německa.

Marian Kotleba
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Své poslance bude mít také hnutí Jsme rodina Borise Kollára (6,6 procenta, 11 křesel) a Most-Híd (6,5 procenta a 11 poslanců). Těsně pod pětiprocentním volebním ziskem se ocitly dvě strany z dosavadní rozdrobené pravicové opozice: Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které se tak poprvé v polistopadové historii ocitlo mimo parlament, a neparlamentní Strana maďarské komunity (SMK).

Výsledky se velmi těsně blížily údajům z prvního exit pollu agentury Focus, které zveřejnila televize Markíza. Ty vládní straně Smer-SD připisovaly vítězství s 27,3 procenty hlasů.

Možnost rozhodnout o novém parlamentu doprovázel mimořádný zájem. Podle prezidenta Adreje Kisky šlo o nejdůležitější volby desetiletí. Novou vládu podle něj čekají čtyři roky ve zvláště složitém období v Evropě i ve světě.

Bezmála šest tisíc volebních místností se na Slovensku otevřelo úderem sedmé hodiny ranní. Možnost odhlasovat skončila ve 22 hodin. Výjimkou byla vesnice Chorvátsky Grob, kde se začalo volit později. Některé bratislavské okrsky zaznamenaly nejvyšší účast od devadesátých let. K volebním urnám se stály i fronty. 

  • Na 4,4 milionu voličů mohlo vybírat z třiadvaceti stran a hnutí. O 150 poslaneckých mandátů v Národní radě se ucházelo téměř 2900 kandidátů. Podmínkou pro zisk křesel je 5 procent hlasů.

Premiér Robert Fico už dříve uvedl, že do parlamentu by se mohl dostat rekordní počet stran. Voliči podle něj měli možnost rozhodnout buď o stabilní vládě s účastí jeho Smeru, nebo o zopakování široké koalice stran pravého středu, kterou nazval „pravicovým slepencem“.

Smer-SD byl dlouhodobě favoritem voleb, ovšem s předpokládanou ztrátou dosavadní většiny. V kampani vsadil na uprchlickou krizi. „Nedovolíme, aby naše cíle ohrozili migranti a politická nestabilita. Děláme pro lidi a chráníme Slovensko,“ prohlašoval premiér v předvolebním spotu. Novou středopravou stranu Sieť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky průzkumy označovaly za hlavního vyzyvatele Smeru.

Větší šance připisovaly například také Slovenské národní straně (SNS), Křesťanskodemokratickému hnutí (KDH) nebo slovensko-maďarské straně Most-Híd. Poslední dvě zmíněné strany tvořily středopravicovou vládu, jejíž předčasný pád před čtyřmi lety vrátil Smer k moci.