Mladí Židé se stěhují do protižidovsky naladěného Německa

Berlín/Tel Aviv - Izraelský vicepremiér a ministr vnitra Eli Yishai se dál vymezuje proti německému spisovateli Güntheru Grassovi. Po nedávném zákazu prozaikovy návštěvy v Izraeli teď přišel s názorem, že Grassovi by měla být odebrána Nobelova cena, a to kvůli básni, v níž napadá Izrael. Neznámí vandalové dnes poničili pomník v kampusu univerzity ve středním Německu, který Grass zaplatil. Na sokl pomníku sprejem nastříkali „SS! Günni, drž hubu“. Případ také znovu rozvířil debatu o německém antisemitismu. Podle průzkumů je téměř čtvrtina Němců protižidovsky zaměřená. Přesto právě do této země míří rostoucí vlna židovských přistěhovalců.

Alina Treigerová se narodila na Ukrajině, ale její současné bydliště je Oldenburg v Německu. Ve 33 letech už se stihla zapsat do dějin – jako první žena po válce se v Německu stala rabínkou. „Ukrajina je politicky velmi nestabilní. Když se stane něco diskriminačního, nikdo netuší, kde hledat pomoc. Německý stát náboženské a národnostní menšiny chrání,“ míní rabínka.

Treigerová na Ukrajině zažívala výsměch, otce kvůli náboženství vyhodili z práce. Když dostala nabídku studovat v Německu, bála se, že stín minulosti nepřekročí. Nakonec zůstala natrvalo. Útoky zvenku tu prý nezažila - naráží spíš u konzervativnější části židovské obce. „Nejdřív dokázali (židovští přistěhovalci) němčinu těžko strávit, tím se vytvořily jazykové bariéry. Přístup k německému se ale časem a zkušenostmi mění,“ konstatovala rabínka.
Oldenburská židovská obec čítá asi 300 rodin, jde o pestrou národnostní směs.

Židé v Německu
Zdroj: ČT24

K židovství se v Německu hlásí na 200 tisíc lidí. Většina přišla po pádu železné opony z bývalého Sovětského svazu. Rodilých Němců je minimum. Manuela Hoffmannová-Bleibergová je jednou z výjimek. Její rodiče přežili Osvětim a posléze zůstali v Berlíně. Ona to nechápala a utekla z domova. V Izraeli se jí ale nedařilo. „V Izraeli to pro mě bylo velmi těžké. Hlavně finančně. Neměli jsme třeba nikdy na vlastní byt,“ podotkla Hoffmannová-Bleibergová. Teď Manuelino berlínské košer občerstvení kvete.

Mladí Židé v Německu hledají nový start

Jezdí sem víc turistů, přibývá ale i Izraelců, co se usadí natrvalo. Bez ohledu na minulost hledají nový start v nové zemi, peníze a práci. Kdysi epicentrum holokaustu má teď i speciální párty scénu. Odhaduje se, že z Izraele už do Berlína přesídlilo na 15 tisíc hlavně mladých lidí.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod