Pchjongjang chystá třetí jaderný test

Soul - Severní Korea nejspíš dokončuje přípravy k provedení v pořadí už třetí jaderné zkoušky. Jihokorejská agentura Jonhap dnes s odvoláním na zdroje z tajných služeb napsala, že Severokorejci značně pokročili v budování podzemního tunelu, který je pro provedení testu třeba. Potvrzují to prý také satelitní snímky.

KLDR plánuje během příštího týdne vypustit na oběžnou dráhu satelit při příležitosti stého výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena, které připadá na 15. dubna. Většina západních zemí i sousední Jižní Korea se obávají, že jde jen o zastírací manévr pro zkoušku rakety dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici. Pchjongjang trvá na tom, že jde o čistě mírovou vesmírnou misi a ukázku severokorejských vědeckých výdobytků.

Všechny tři stupně rakety dlouhého doletu jsou již připraveny a raketa je na odpalovací rampě. Potvrdili to západní novináři, kterým režim umožnil podívat se na přípravy v odpalovacím komplexu Sohe na severozápadě země nedaleko hranic s Čínou. Satelit by do kosmu měla v rozmezí 12. až 16. dubna vynést raketa Unha-3.

Raketa - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Zdroj agentury Jonhap uvedl, že KLDR „tajně připravuje jadernou zkoušku“, a to na stejném místě, kde proběhly předchozí dva testy. Severní Korea poprvé vyzkoušela jadernou bombu v říjnu 2006, podruhé v květnu 2009, vždy v lokalitě Pung-kje na severovýchodě země.

Budování tunelu je u konce

Satelitní snímky prý ukazují obrovské haldy písku a zeminy před ústím podzemního tunelu. „Máme potvrzeno, že výkopové práce postoupily do konečného stadia,“ řekl představitel tajných služeb.

KLDR se před třemi lety stáhla z šestistranných rozhovorů o jaderném programu, jichž se kromě obou Korejí zúčastnily také USA, Čína, Rusko a Japonsko. Udělala to na protest proti sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo kvůli jejím nukleárním a raketovým testům.

Čang Mjong Čin, ředitel raketové základy:

„Rezoluce rady OSN hovoří o zákazu balistických střel. Existuje ale důležitější úmluva, a to je Dohoda o výzkumu kosmu. Ta jasně zaručuje všem zemím právo vyvíjet kosmické technologie pro mírové účely.“

Letos v únoru Pchjongjang souhlasil s tím, že nebude obohacovat uran a že naopak bude dodržovat moratorium na jaderné testy a zkoušky svých raket dlouhého doletu. USA mu za to slíbily dodávky potravinové pomoci.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod