V peruánském dole je uvězněných devět horníků

Lima - Peruánští záchranáři bojují o životy devíti horníků uvězněných v dole na jihu země. Část chodeb ve čtvrtek zasypalo kamení. Zával se zatím nepodařilo uvolnit. Záchranné týmy jsou s havíři v kontaktu a potrubím je zásobují vzduchem a pitím.

Neštěstí se stalo v městečku Quilque v jihoperuánském departementu Ica. Vyhlídky na záchranu havířů jsou podle místních úřadů dobré, prozatím se ale zával uvolnit nepodařilo. Záchranné práce postupují pomalu. Jediným spojením se světem na povrchu tak zůstává úzká trubka. Cestu ven blokuje několik metrů suti.

Štola, ve které jsou horníci uvěznění, je nestabilní. Stěny se můžou zhroutit a odklízení závalu probíhá pouze ručně.

V peruánském dole uvízlo devět horníků (zdroj: ČT24)

„Řekli nám, že jsou v pořádku, ale že hladoví, protože od včerejšího rána neměli nic k jídlu. Dokážeme k nim dostat pouze vodu, nic dalšího. Je jim zima a opravdu hodně se chtějí dostat ven,“ uvedl policista José Saavedra.
 
Nikdo z devíti havířů není zraněný. Psychicky na tom ale nejsou nejlíp. Záchranáři jim také pomocí potrubí vhánějí dovnitř čerstvý vzduch a dopravují tekutiny. Doufají, že se horníky podaří vyprostit ještě dnes. Podle agentury AFP je obtížné na místo dostat těžkou techniku.