Letiště v jemenském Saná obklíčili vojáci

Saná - Kvůli hrozbám armádních jednotek věrných bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi bylo uzavřeno letiště v jemenské metropoli Saná. Od včerejšího zahájení blokády zatím žádný stroj nevzlétl ani nepřistál. Vojáci hrozili, že jakékoliv startující nebo přistávající letadlo sestřelí. Prezident Sálih rezignoval po 33 letech vládnutí letos v únoru. Jeho odchodu předcházely roční protesty opozice.

Letištní areál obklíčili už v pátek vojáci patřící k veliteli letectva generálovi Muhammadu Sálihovi Ahmarovi, jenž je nevlastním bratrem bývalého prezidenta Sáliha. K vojákům, kteří letiště obklíčili, se připojili i příslušníci kmene Hamdání, kteří stojí na Sálihově straně. Vede je jeden z kmenových náčelníků Nadži Džamaaní.

Sálih je pořád v Jemenu

Od zahájení blokády letiště žádné letadlo nepřistálo ani nevzlétlo. Sálih, který vládl Jemenu 33 let, odstoupil po dlouhých průtazích letos v únoru na základě Spojenými státy vyjednané dohody, jež mu zaručila imunitu. Všeobecně se očekávalo, že zemi opustí, až se zřekne moci, ale Sálih se rozhodl zůstat v Jemenu.

Alí Abdalláh Sálih
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Pravomoci Sálih předal 27. února nově zvolenému prezidentovi Abdaru Rabbúovi Mansúrovi Hadímu. Toho Jemenci jako jediného kandidáta zvolili v únorových prezidentských volbách, v nichž šlo pouze o potvrzení loňské dohody, kterou Sálih uzavřel s opozicí a která mu umožnila předat funkci viceprezidentovi Hadímu výměnou za beztrestnost pro sebe i své blízké.