Egyptští beduíni se kvůli únosu Češky bojí o živobytí

Káhira - Nedávný únos české turistické průvodkyně na Sinaji přiměl kočovné obyvatele, aby se sešli a dohodli na tom, jak podobným situacím předcházet. Beduíni totiž mají strach, že únosy poškodí jejich živobytí. Drtivá většina z nich má jediný příjem právě z turistiky. Beduíni také začali nakupovat půdu, kterou se snaží zúrodnit.

Saídovi zazvonil telefon krátce před půlnocí. O únosu Češky se dozvěděl jako první. Okamžitě poslal spřátelené beduíny, aby únoscům zablokovali jediné údolí, kudy mohli ujet. Popadl zbraň a vyrazil tam také. „Nakonec tam přijelo asi 400 lidí ve 100 autech. Všichni byli odhodlaní k boji, aby tu ženu dostali zpět,“ prohlásil beduínský průvodce. Přesila pětici únosců následně vysvětlila, že tímto způsobem si propuštění příbuzného z vězení nevynutí. Po půl hodině byla Češka volná – výměnou za možnost útěku do pouště.

Většina beduínů prý s vládou nemá problém

Šejch Alí byl jeden z prvních, kdo otevřel bránu Dahabu turistům. Teď v tom pokračuje i jeho syn Džabalí. Zbrusu nový hotel otevřel ve chvíli, kdy v Káhiře zuřily nepokoje. „(Únosci) nemají politické problémy s vládou. Jsou to jen individuální případy,“ prohlásil Džabalí. Zbraň má ovšem někde schovanou skoro každý beduín. I proto na hlavní silnici ze severu na jih Sinaje stojí kontrolní stanoviště. Kamióny jezdí v konvojích pod dohledem policie.

Egypt
Zdroj: ČT24

Dokonce je zákonem zakázáno převážet po ní v noci peníze z jedné banky do druhé. Přesto všichni beduíni ujišťují, že turisté se nemají čeho obávat. Únosy mají prý na svědomí kmeny z vnitrozemí, které se k penězům z turistiky nedostanou. Šejchové už řeší, jak tomu zabránit. „Nikdy by jim nedovolili něco takového udělat a naštvalo je, když se to stalo,“ konstatoval Alí Muhammad Aiš, beduínský průvodce.

Beduíni hledají i nové způsoby obživy. V uvolněné atmosféře po pádu bývalého režimu nakupují nebo obsazují půdu a snaží se ji zúrodnit. Na své bezpečí i bezpečí turistů hodlají dohlížet sami.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)