Na makedonské hranici se hromadí lidé, podmínky jsou zoufalé

Zatímco se Evropa připravuje na klíčový summit s Tureckem, v Řecku se v posledních dnech nahromadilo na 30 tisíc migrantů. Na hranici s Makedonií, která pro většinu uprchlíků hranici uzavřela, se vypořádávají příchozí lidé se zoufalými podmínkami. Makedonský ministr zahraničí Nikola Poposki vyzval Řeky, aby tisíce migrantů od hranic odvezli do přijímacích center.

Na řecko-makedonské hranici se nahromadilo přes deset tisíc migrantů. Makedonie ale vpouští jen desítky denně - pouze Syřany a Iráčany s platnými doklady, které navíc čekají rozhovory a osobní prohlídky.

Uvízlí běženci si stěžují, že si připadají jako ve vězení. Ve čtvrtek na protest  zastavili vlaky mířící do země. V Idomeni chybějí přístřešky, toalety, voda i jídlo. V zimě přibývá nemocných především mezi dětmi. A tábor se s dalšími příchozími dál rozrůstá.

Někteří běženci se snaží obejít řecko-makedonskou hranici přes Albánii. „Nezkoušejí to poprvé, od albánské policie víme, že od loňského léta zadrželi několik set nelegálních migrantů, kteří se pokusili jít albánskou cestou. Albánský premiér ale před pár dny prohlásil, že se země nestane novým koridorem běženců, protože to nechtějí a pro něco takového prý v Albánii ani nejsou podmínky,“ uvedla zpravodajka Českého rozhlasu Tea Parkanová.

Tábor je přeplněný, většina lidí spí na polích v tenkých stanech a ve velmi úsporných podmínkách.
Tea Parkanová
zpravodajka Českého rozhlasu

Přítomnost uprchlíků z východu proměnila i aténská náměstí, tísní se v hlavním přístavu metropole. Řecko se připravuje na příchod dalších desítek tisíc lidí, kteří denně přeplouvají Egejské moře. Finanční pomoc na zvládnutí krize přislíbila i Evropská unie. Řecký premiér Alexis Tsipras ale požaduje povinné kvóty na rozdělování běženců. „Je třeba, aby EU uznala, že Řecko nemůže nést tohle břímě samo,“ prohlásil.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas ve středu varoval řecké starosty měst a obcí, že v příštích dvou až třech letech už makedonská hranice zůstane prakticky nepropustná. Podle něj se Řecko z tranzitní země stává pro uprchlíky státem cílovým. Odhadl, že se Řecko bude muset vypořádat s pobytem až 150 tisíc uprchlíků, přestože v minulosti se jeho odhady pohybovaly na necelé polovině.

Nevládní organizace varují, že do léta v Řecku může v důsledku přísnější kontroly hranic v zemích na takzvané balkánské trase, kterou uprchlíci směřují do bohatších částí Evropy, být až 200 tisíc běženců.