U Mosambiku se našel kus letadla. Zřejmě pochází z MH370

Nález části MH370 v Mosambiku (zdroj: ČT24)

Na pobřeží jihoafrického státu Mosambik se našel díl, jenž by mohl pocházet z malajsijského letadla, které se ztratilo před téměř dvěma lety cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Předpokládá se, že stroj spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie.

Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 000 kilometrů čtverečních, žádné stopy ale zatím nenašly. Pouze loni koncem července se našla na břehu vzdáleného ostrova Réunion vztlaková klapka Boeingu 777, která podle malajsijských úřadů zcela jistě pochází z pohřešovaného stroje. Francouzské úřady si jisté nejsou a tvrdí, že je to pouze pravděpodobné.

Trosky nalezené na Réunionu
Zdroj: REUTERS/Zinfos974/Prisca Bigot

Nový předmět, který by mohl být součástí trosek letounu, byl nyní objeven u Mosambiku. Vyšetřovatelé z Malajsie, Austrálie a Spojených států uvedli, že podle prvních fotografií může kus s nápisem „NO STEP“ pocházet ze zmizelého boeingu. Podle zdrojů serveru NBC News by mohlo jít o stabilizátor letadla.

„Na základě prvních informací je velmi pravděpodobné, že úlomek nalezený v Mosambiku patří letadlu Boeing 777,“ sdělil na Twitteru malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai. Zároveň ale upozornil, že to nelze zatím potvrdit. „Vyzývám každého, aby se vyhnul nepodloženým spekulacím, protože nejsme s to nyní potvrdit, že úlomek patří letu MH370,“ dodal.

Část letadla nalezená u Mosambiku
Zdroj: Reuters/Australian Transport Safety Bureau/Blaine Gibson

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě se 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od plánované dráhy letu a beze stopy zmizel z radarů.

Místem nového nálezu je písčina v Mosambickém průlivu, který leží mezi ostrovem Madagaskar a jihovýchodní Afrikou, přesněji Mosambikem. Jde o stejnou oblast na jihu Indického oceánu, kde se nachází i Réunion, kde vyplavala vztlaková klapka boeingu.