Ruská prokuratura žádá pro ukrajinskou pilotku 23 let vězení

Ruská prokuratura žádá pro ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou 23 let vězení a stotisícovou pokutu za údajný podíl na zabití ruských novinářů v Donbasu. Kromě toho je Savčenková obžalována z nezákonného překročení ruských hranic. Vinu Ukrajinky považuje prokuratura za prokázanou, Savčenková provinění rozhodně popírá. Datum vynesení rozsudku oznámí soudce ve čtvrtek.

Savčenková byla obžalována z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Předloni v létě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti proruských separatistů. Dva ruští novináři byli při následném útoku zabiti.

Místo Nadji Savčenkové v ukrajinském parlamentu
Zdroj: Serg Glovny/ČTK/ZUMA

Savčenková ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem.

Během svého věznění byla na Ukrajině zvolena za stranu Vlast expremiérky Julije Tymošenkové poslankyní kyjevského parlamentu.

Jak upozorňuje rusista Milan Dvořák, navrhovaných 23 let je zatím pouze číslo, které přednesl jeden ze tří prokurátorů v případu. Po závěrečných vystoupeních prokurátorů dostali prostor (také tři) obhájci Savčenkové. Výsledek práce vyšetřovatelů odmítli a označili ho za vykonstruovaný a politicky motivovaný.

„V průběhu celého líčení se projevovala dosti bojovně a upozorňovala na to, co považovala za lež a falzifikaci,“ uvedl Dvořák. Předpokládá, že bojovný náboj bude mít i její závěřečná řeč.

  • K žalobci přednášejícímu závěrečnou řeč: „Soudruhu plukovníku, splnil jste další úkol a díky mému případu jste dostal další hvězdu, že ano? Jste chlapík! Herecky jste svou roli ztvárnil výborně. Děkuji, bylo příjemné si vás vyslechnout.“
  • K soudci, kterého obviňuje z plnění rozkazů Kremlu: „Oni absolutně plivou na mezinárodní právo, na lidská práva. Jednají pouze na objednávku Kremlu a pečivě to plní. Mě jste nezlomili a nikdy nezlomíte.“

Hladovkou proti věznění

Na protest proti postupu ruské justice držela Savčenková opakovaně hladovku, zatím poslední vyhlásila v polovině loňského prosince. Její 20 měsíců trvající věznění vyvolalo silné mezinárodní protesty, řetězovou hladovku za její propuštění například drželi poslanci Evropského parlamentu. V médiích se objevují spekulace, že po vyhlášení rozsudku bude letkyně vyměněna za ruské vojáky zatčené na Ukrajině během vojenských operací v Donbasu.

Záběr ze zatčení Nadji Savčenkové
Zdroj: ČT24

Spekulace potvrdil i advokát Savčenkové Ilja Novikov. Novinářům řekl, že je mu zcela lhostejné, o jaký trest prokuratura žádá a jaký verdikt soud vynese. Savčenková bude podle něj osvobozena v důsledku „politických rozhovorů“ během prvního měsíce po vynesení rozsudku.

„Vůbec nás to nezajímá, je to úplně jedno. Obhajoba na rozsudek nebude brát zřetel. Obyčejně na výší trestu záleží a bojuje se o každý rok. V tomto případě to ale neplatí,“ řekl Novikov.

Savčenková podle něj stále drží hladovku vyhlášenou v půli prosince a pije jen vodu. Po vynesení rozsudku přestane i pít, oznámil Novikov.

Vydáno pod