Americké úřady si do Applu nekousnou, rozhodl soud v New Yorku

Soud v New Yorku se v dohadech Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a společnosti Apple o přístup k údajům v telefonech iPhone postavil za jejich výrobce. Vláda podle rozsudku nemůže nutit Apple k odblokování telefonů. Soud rozhodoval v případu loni zatčeného drogového dealera. Verdikt ale může mít dopad na mnohem významnější pozdější případ, v němž jde o získání údajů z telefonu islamistického radikála, který se v prosinci podílel v Kalifornii na zavraždění 14 lidí.

Ministerstvo spravedlnosti USA požádalo o odblokování iPhonu drogového překupníka v říjnu. Místní federální soudce v Brooklynu James Orenstein tehdy vyzval Apple, aby se proti tomu bránil. V pondělním verdiktu soudce dospěl k závěru, že Apple nepodléhá povinnosti pomáhat vyšetřovatelům proti své vůli a že k takové povinnosti by ho přiměl pouze nově vytvořený zákon.

Spor výrobce telefonů s vládou vyvolal širokou veřejnou diskusi. Kongres už dal najevo, že se touto záležitostí začne zabývat. Zákon, na jehož základě vláda o vydání záznamů Apple žádá, se vztahuje například na telefonní společnosti nebo banky, které jsou povinny tyto soudně schválené příkazy respektovat.

Jde o důvěru a ochranu soukromí, odmítá Apple požadavky úřadů

Apple se ale brání tím, že na něj se to nevztahuje. Uplatnění tohoto zákona i v tomto případě by prý ohrozilo osobní údaje i bezpečnost klientů a podkopalo firemní marketing založený na ochraně soukromí; v newyorském případě firma tvrdila, že by to „mohlo ohrozit důvěru mezi firmou a jejími zákazníky a podstatně poškodit značku Apple“. Ministerstvo je verdiktem zklamáno a hodlá se proti němu odvolat. Advokáti Applu zatím rozhodnutí nekomentovali.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od říjnového případu v New Yorku se Apple brání proti více než desítce vládních požadavků na poskytnutí přístupu k datům ze zablokovaných iphonů. Firma podle tisku dokonce začala vyvíjet ochranný systém, který by odblokování jejích telefonů vládním vyšetřovatelům znemožnil.

V Kalifornii se soud přiklonil na stranu FBI

Kalifornský soud v polovině měsíce Applu naopak nařídil, aby pomohl FBI odblokovat data v telefonu jednoho z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu. Apple požadavek soudu odmítl, podle ředitele firmy Tima Cooka by to prý ohrozilo bezpečnost zákazníků.

Šéf Applu rovněž řekl, že o tomto problému chce mluvit s prezidentem Barackem Obamou. Firma také navrhla, aby americká vláda vytvořila výbor, který by se zabýval problematikou šifrování mobilních telefonů, což by prý mohlo pomoci vyřešit spor mezi Applem a vyšetřovateli.

Horizont ČT24: Telefon kalifornského střelce zatím mlčí (zdroj: ČT24)

Šéf FBI považuje ochranu iPhonu za zlomyslného psa

Šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey označil během slyšení v Kongresu ochranu zablokovaného iPhonu za zlomyslného psa. Telefon „iPhone má vrátka. My žádáme Apple, aby odvedl zlomyslného psa a nechal nás obejít zámek,“ řekl Comey soudnímu výboru Kongresu.

Podle agentury Reuters také řekl, že nástroje dříve používané k ochraně Spojených států jsou účinné čím dál tím méně. Comey mimo jiné řekl, že si je vědom toho, že případ by se mohl stát precedentem i pro další podobné žádosti. FBI by se totiž rád dostal i do dalších zablokovaných iPhonů. Na otázku zákonodárců, kolik jich je, bez upřesnění odpověděl, že mnoho.

Úřady se snaží dostat se do přístroje iPhone 5C, který používal Syed Farook, jeden z dvojice radikálů, kteří v San Bernardinu postříleli 14 lidí. Apple by měl na příkaz soudu v telefonu vypnout funkci automatického mazání. Podle firmy by ale obejít bezpečnostní prvky v iPhonu bylo technicky možné, jen kdyby vytvořila zvláštní operační systém, což by prý vytvořilo nebezpečný precedens.