Osnovatel útoků z 11. září jde před soud

Washington – Pákistánec Chálid Šajch Muhammad půjde spolu s dalšími čtyřmi podezřelými před soud pro válečné zločiny na americké základně Guantánamo na Kubě. Měli plánovat útoky z 11. září 2001. Za to všem hrozí trest smrti.

Pět mužů je obviněno, že připravovali a uskutečnili v roce 2001 útoky, při kterých zahynulo na 3 000 lidí. Jsou teď obžalovaní z terorismu, z únosu letadel, ze spiknutí, z vražd a dalších zločinů. 

Muhammad půjde do 30 dnů před soud spolu se svým synovcem Alím Abdalem Azízem, s Jemeneci Ramzím bin Šibhem a Valídem Attašem a s Mustafou Ahmadem Havsávím ze Saúdské Arábie.

Oznámení ministerstva obrany přišlo rok poté, co se prezidentovi Baracku Obamovi nepodařilo splnit slib, že postaví Muhammada a jeho čtyři údajné spoluviníky před civilní soud. Nakonec se prezident rozhodl předat případ vojenskému tribunálu.

„Obamova vláda dělá ohromnou chybu, když umožňuje, aby se nejvýznamnější teroristický proces všech dob konal před vojenským soudem. Jakýkoli rozsudek na Guantánamu bude vnímán jako výsledek nespravedlivého procesu,“ varoval ředitel americké organizace pro občanská práva Anthony Romero.  

Muhammad byl svého času třetím mužem v hierarchii teroristické sítě al-Káida. Američanům se údajně přiznal, že byl „mozkem“, který útoky z 11. září naplánoval. Dopaden byl v únoru 2003 poté, co na jeho hlavu vypsaly USA odměnu 25 milionů dolarů. Organizace na ochranu lidských práv ale varují, že jeho přiznání by mohlo být výsledkem mučení.