Belgický Gent už není k imigrantům tak vstřícný

Gent - K diskriminaci Romů dochází podle ochránců lidských práv čím dál víc. Přístup k nim se údajně mění i na místech, kde k nim léta přistupovali vstřícně a kde se snažili je víc začlenit. Příkladem je belgický Gent, kam proudí Romové nejvíc z Bulharska, ale taky ze Slovenska a Česka.

Město Gent v Belgii bylo dlouho vyhlášené svojí vstřícností k Romům. Zatímco v roce 2004 tady bylo 84 imigrantů z Česka, teď je to víc než trojnásobek. Někteří si našli práci, jiní žijí ze sociálních dávek. Mezitím se tu narodila další generace. A spíš než slovensky už romské děti rozumějí vlámsky. 

Jenže město mění taktiku a nově příchozí imigranti už to tady nebudou mít tak lehké. „Teď se je snažíme přesvědčit, aby odjeli domů, protože už jim tu jejich život nemůžeme zajistit,“ říká šéf Úřadu sociálního zabezpečení v Gentu Geert Versnick. 

Že to nově příchozí mají těžší, potvrzuje i Erika Míková z integračního úřadu. Do školy chodila v Gentu od 12 let. A teď je to ona, kdo tu nově příchozí Romy uvádí do místní reality. „Říkají, že domů už nazpět nechtějí, že tam nic nemají,“ říká Erika.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)