Slovenské volby na spadnutí. Výsledek ovlivní budoucnost celé Unie, píše Politico

Uprchlíci, další dluhová krize i případné rozhovory s Londýnem o vystoupení z EU – Slovensko čekají jako zemi předsedající Unii ve druhé polovině roku obtížná témata. Parlamentní volby, které se uskuteční na Slovensku o víkendu, tak mohou ovlivnit budoucnost celé Evropy, píše server Politico. Podle průzkumů vede strana Smer premiéra Roberta Fica, který se spíše než jako sociální demokrat prezentuje jako obránce slovenských zájmů proti diktátu Bruselu.

„Volby také určí charakter visegrádské skupiny, zahrnující Slovensko, Českou republiku, Polsko a Maďarsko. Silný mandát premiéra Roberta Fica posílí stávající směřování visegrádských zemí k soudržnému bloku, jenž si zahrává s neliberální demokracií jako alternativou k západnímu liberálnímu modelu. Tento politický trend vyostřuje rozdíly mezi ,novou' a ,starou' Evropou – zejména v otázce uprchlíků – a hraje přímo do rukou ruského prezidenta Vladimira Putina, který se snaží využít trhlin v EU,“ píše Politico.

Uprchlíci tématem číslo jedna – i když Slovensko minuli

Slovenský premiér nyní hraje hlavně na protiuprchlickou notu – Slovensko bylo jednou z mála zemí, jež odmítla povinné kvóty na přerozdělení běženců. Politico připomíná, že uprchlická vlna se přitom zemi vyhnula s výjimkou 149 iráckých křesťanů, kteří dorazili loni na podzim.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fico prohlásil, že je nutné zabránit vzniku muslimské komunity na Slovensku. Na každého muslima by měly dohlížet zpravodajské služby. V zemi nyní žije asi pět tisíc muslimů – většina z nich ale přišla v roce 1980 a úspěšně se integrovala, upozorňuje server. Přistěhovalectví a multikulturalismus jsou tak spíše abstrakce v hlavách Slováků.

Většina Slováků ale má přímou zkušenost s neutěšeným stavem slovenského veřejného sektoru, píše Politico. Pokud jde o zdravotnictví nebo školství, od roku 1989 se toho moc nezměnilo – oba resorty sužuje vysoká míra korupce a klientelismu. Počátkem roku došlo na stávky a hromadné odchody zdravotních sester, které požadovaly vyšší platy a reformy. Stávkovali rovněž učitelé.

Sotva uplyne týden, aniž by se objevil další případ podezřelého vládního kontraktu nebo nehospodárné dotace. Výběrová řízení a zadávání veřejných zakázek se dělají na míru vítězi, konstatuje Politico.

Slovenský premiér Robert Fico
Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Ficův Smer vede podle posledních průzkumů s velkým náskokem, na jednobarevnou vládu to ale zřejmě stačit nebude. Podle Politica začínají být Slováci z Ficovy kampaně unavení, zatímco korupční aféry se hromadí. Nejpravděpodobnější je tak koalice Smeru s nacionalisty ze SNS. 

Šanci by mohla mít i pravo-středová strana Sieť, kterou vede právník a bývalý prezidentský kandidát Rado Procházka, nebo Most-Híd a Svoboda a Solidarita (SaS). Tyto partaje by mohly vytvořit reformní prozápadní koalici.

Politico varuje před vznikem nacionalistického bloku

„Pokud tak neučiní, Smer by si ještě mohl jednu z nich vybrat jako menšího koaličního partnera místo přirozeného Ficova spojence, nacionalistů. To by poskytlo tolik potřebnou protiváhu jeho populistickým pudům a spřízněnosti s Kremlem. Alternativa – soudržný blok populistů a nacionalistů u moci v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku – nevěstí nic dobrého nejen pro Slovensko, ale ani pro budoucnost evropského projektu,“ uzavírá Politico.