Breivik nechce do léčebny, prý je to „horší než smrt“

Oslo – Anders Behring Breivik by zřejmě snášel léčbu v psychiatrické léčebně velmi těžce. V dopise totiž napsal, že internace v psychiatrickém zařízení by pro něj byla „horší než smrt“. Není přitom vyloučené, že Breivik, který loni v červenci v Oslu a na ostrově Utöya pozabíjel 77 lidí, skutečně neskončí v blázinci. Pokud totiž odborníci potvrdí, že je duševně nemocný, nepůjde do vězení.

Podle norského deníku Verdens Gang (VG) Breivik napsal ve své korespondenci, že internace v psychiatrické léčebně by pro něj byla „horší než smrt“. „Poslat politického aktivistu do útulku je sadističtější a krutější než ho zabít! Je to horší osud než smrt,“ napsal Breivik v 38stránkovém dopise. 

Doživotní pobyt na psychiatrii přitom vrahovi skutečně hrozí. Už loni psychiatři v odborném posudku uvedli, že trpí paranoidní schizofrenií", a neměl by proto být trestně odpovědný. Soud dal nicméně zprávu znovu posoudit. Breivika tak znovu zkoumají psychiatři, nový posudek by měl být hotový 10. dubna, tedy šest dní před začátkem soudního procesu. 

Breivik sám trvá na tom, že je duševně v pořádku. Loni 22. července nejdřív spáchal pumový atentát v centru norské metropole Osla, který zabil osm lidí. Poté na ostrově Utöya postřílel 69 lidí.

Vydáno pod