Rouháního reformisté míří k výraznému volebnímu úspěchu

K výraznému volebnímu úspěchu míří příznivci íránského prezidenta Hasana Rouháního z tábora reformistů a umírněných. Ti podle zatím stále ještě předběžných výsledků zaznamenali v pátečních volbách nového parlamentu i vlivného Shromáždění znalců především v hlavním městě Teheránu, kde získali všech 30 křesel vyhrazených zástupcům metropole. Konečné oficiální výsledky parlamentních voleb se očekávají v pondělí nebo úterý.

Ze 137 mandátů, u nichž byly výsledky hlasování už zveřejněny, získávají reformisté 54 křesel, k tomu se přidává dalších 11 mandátů nezávislých kandidátů, kteří jsou reformistům blízcí. Ve 290členném parlamentu tak mají reformisté a umírnění už nyní zajištěno celkem nejméně 65 poslanců.

Dalším velkým úspěchem je pro Rouháního jeho zvolení do Shromáždění znalců. Toto vlivné grémium, které má 88 členů, volí a může také odvolat duchovního vůdce země. Teherán vysílá do Shromáždění znalců 16 lidí, nejvíce hlasů přitom získali dva reformisté, spolu s Rouháním i jeho blízký spojenec, bývalý íránský prezident ajatolláh Alí Akbar Hášemí Rafsandžání.

Rafsandžání je přední osobností íránského proreformního tábora. Po volbách na svém účtu na Twitteru napsal, že se nikdo nemůže vzpírat vůli lidu a každý, koho lid nebude chtít, by měl odstoupit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do shromáždění se dostali i dva ze tří hlavních kandidátů konzervativců - předseda ústavní Rady dohlížitelů ajatolláh Ahmad Džannatí a dosavadní předseda Shromáždění znalců ajatolláh Mohammed Jazdí, umístili se však až na jedenáctém, respektive patnáctém místě.

Konečné výsledky volby do Shromáždění znalců by měly být oznámeny ještě v neděli. Výrazný úspěch tábora Rouháního stoupenců je o to pozoruhodnější, že většina významných osobností z řad reformistů byla během registrace k volbám vyloučena ústavní Radou dohlížitelů, jejíž členové mají právo veta k jednotlivým uchazečům. 

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v prvním komentáři od konání hlasování přivítal vysokou volební účast. K výsledkům voleb se ale konkrétně nevyjádřil.

Na výsledky už reagovaly i Revoluční gardy, elitní polovojenská organizace sloužící k ochraně teokratického režimu. Vítězové pátečních voleb by podle nich měli chránit islámskou republiku proti nepřátelům v zahraničí a svou „moudrostí porazit globální aroganci“. Agentura Reuters upozornila, že tímto souslovím v Íránu označují USA. Vysoká volební účast je podle Revolučních gard jasným důkazem široké podpory současného zřízení.

Vydáno pod