Francouzská policie provedla další zátah na islamisty

Paříž - Francouzi to islamistům v posledních dnech znesnadňují, jak jen to jde. Země se totiž obává dalších útoků. Elitní jednotka francouzské policie proto dnes ráno při operaci v několika městech včetně Marseille zatkla dalších deset osob z radikálních islamistických kruhů. Dva týdny před prezidentskými volbami v zemi pokračují zákroky policie, které spustilo vraždění mladého Francouze alžírského původu Mohammeda Meraha. Ten minulý měsíc zabíjel ve jménu sítě al-Káidy.

Zátahy budou pokračovat i nadále

Prezident Nicolas Sarkozy, který usiluje v nadcházejících volbách o druhý mandát a otázku bezpečnosti v zemi označil za jednu ze svých priorit, už koncem března zdůraznil, že podobných zátahů bude více a povedou i k vyhošťování osob.

Policejní akce byly zaměřeny proti osobám, jež navštívily Pákistán nebo Afghánistán, případně se na podobnou cestu chystaly. Jejich dějištěm jsou dnes města Marseille, Roubaix, Carpentras, Valence, Pau či Lot-et-Garonne. Akce prý nadále pokračují.

Zátah na islamisty ve Francii
Zdroj: ČT24

Třiadvacetiletý Merah v březnu chladnokrevně zastřelil sedm lidí, tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína. Elitní jednotka ho pak zastřelila po více než třicetihodinovém vyjednávání a obléhání v jeho bytě v Toulouse. Vyšetřovatelé ho označili za dlouholetého delikventa, který přijal myšlenky radikálního islámu včetně džihádu.

Podle nejmenovaného policejního zdroje, který citovala agentura Reuters, je desítka dnes zatčených islámských radikálů svým založením podobná Merahovi. Stejně jako v jeho případě nejde o členy žádné skupiny. Policisté je vystopovali na různých internetových fórech, kde dávali najevo své extremistické názory. Už minulý pátek policie pozatýkala 19 lidí, z nichž 13 je členem zakázané skupiny Forsane Alizza, která propaguje džihád. Jsou vyšetřováni kvůli podezření z terorismu.