Poprvé před soudem kněz, který kryl zneužívání dětí

Filadelfie - Páter William Lynn na filadelfské arcidiecézi jako sekretář léta četl a prověřoval stížnosti na kněží, kteří měli sexuálně zneužívat své ovečky. Pod pokličkou držel tajný archiv s údaji o stovkách podezřelých duchovních. Věřící ale nechával v nevědomosti. Místo toho přesouval pedofilní kněží jako figurky na šachovnici do nic netušících farností. Teď za to stojí před soudem. Vůbec poprvé tak může být potrestán někdo, kdo sice děti nezneužíval, ale hrůzné praktiky pedofilních kněží kryl.

Tentokrát se už nesoudí konkrétní případ sexuálního zneužívání, ale vědomé systémové tutlání a zamlčování zločinů církevními hodnostáři. A podezření míří až do nejvyšších pater. Páter William Lynn je nejvyšší duchovní katolické církve, který se dostal kvůli zneužívání dětí katolickými kněžími před soud. 

Měl na starosti seznam kněžích, kteří měli sexuálně zneužívat věřící. Jenže nezakročil. Lynn, který působil jako arcidiecézní personální ředitel, naopak všechno ututlal, a to navíc na příkaz shora. Seznam podezřelých totiž předložil svému tehdejšímu šéfovi, kardinálu Anthonymu Bevilacquovi. Jenže ten nařídil dokument zničit. Za to teď hrozí Lynnovi u soudu až 28 let. Pokud bude odsouzen, bude to první případ, kdy kněz, který sice sám není obviněn ze zneužívání, ale bude potrestán za to, že o případech zneužívání věděl a kryl je. 

Zneužívaných dětí jsou přitom zástupy. Richarda Greena na střední škole opakovaně zneužil učitel náboženství. S katolickou církví se vloni sice mimosoudně vyrovnal, hořkost ale cítí pořád. „Horší než zneužití samotné je vědomí, že někdo mohl zakročit a zastavit to,“ myslí si Richard. 

Jenže prezidentka Organizace za práva zneužitých kněžími Barbara Blaineová připomíná: „Dosud nevyloučili nebo veřejně nepotrestali jediného biskupa za to, že věděl nebo kryl kněžského sexuálního predátora.“ 

Jako výsměch obětem působí taky dohoda o vině a trestu. Jeden z provinilců filadelfské arcidiecéze Edward Avery za znásilnění desetiletého ministranta vyvázl s trestem vězení na dva a půl roku až pět let. Zlomek toho, co mu hrozilo. 

Od roku 2002, kdy se provalil skandál v Bostonu se stovkami zneužitých, už ve Spojených státech kvůli finančnímu vyrovnání s oběťmi zbankrotovalo osm diecézí. Odhadem zaplatily dvě miliardy dolarů.

USA: soud za krytí pedofilie (zdroj: ČT24)