Britský fotograf přežil útok v Sýrii, teď bojuje za zásah Západu

Damašek - Násilím zmítaná Sýrie je pro novináře jednou z nejhůř dostupných zemí. Dokládá to příběh britského fotografa Paula Conroye, který v únoru s těžkým zraněním přežil útok, při němž v Homsu zemřeli dva západní novináři. O několik dnů později ho aktivisté ze Sýrie propašovali do Libanonu. Novinář svůj útěk natáčel. Osmačtyřicetiletý bývalý voják nyní obviňuje Západ, že v Homsu nečinně přihlíží další Rwandě či Srebrenici. Damašek ale podle zmocněnce OSN a LAS Kofiho Annana souhlasil s 10. dubnem jako s termínem částečného splnění mírového plánu. Příměří by mělo nastat do 48 hodin poté. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova musí syrská vláda stáhnout svou armádu z měst jako první. Pak tak učiní i bojovníci opozice.

„Deset přímých zásahů našeho domu jen za dnešek. Možná víc než deset,“ komentuje britský fotograf a kameraman Paul Conroy na videu, které sám natáčel. Conroy strávil pět dnů v zatemněné místnosti uprostřed pekla na zemi s roztrženou nohou a strachem, že nejbližší šrapnel přinese konec.

„Situace je dost špatná,“ říká Conroy na záznamu

Dvacátého druhého února v Homsu při bombardování zemřela americká reportérka Marie Colvinová a francouzský fotograf Remy Ochlik. Paul Conroy byl s nimi a střepiny ho těžce poranily na stehně. Průvodci ho odtáhli a v podzemní ordinaci ošetřili. Pak začalo dlouhé čekání. „Můžeme tu zůstat dlouho, ale situace se jen zhorší. Už teď je dost špatná,“ zní z Conroyova záznamu.

Conroyovo zranění
Zdroj: ČT24

Po pěti beznadějných dnech konečně přišla možnost uprchnout, a to v dodávce bez oken, navíc plné zraněných. „Najednou k nám vběhli lidé ze Syrské svobodné armády a křičeli, abychom se připravili k odjezdu. Pak nás nastrkali do náklaďáků,“ poznamenal fotograf, kterého čekaly nekonečné objížďky polními cestami mezi Homsem a libanonskou hranicí.

Cesta nakonec skončila happy endem. „Poslední fáze mého útěku ze Sýrie. Právě jsme vjeli do Libanonu. Jedeme na motorce,“ říká na videu Conroy. V Británii si teď Paul léčí zranění. Klid ale nemá. Ali Othman, aktivista, který ho propašoval do Homsu a pomohl mu i uprchnout, před několika dny padl do rukou syrské armády. „Zabijí ho, pokud někdo nezakročí a nahlas a dodaleka nerozkřičí jeho jméno,“ prohlásil Conroy volající po zásahu Západu v bojích zmítané Sýrii.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen se ale dnes vyslovil proti poskytování zbraní skupinám vzbouřenců v Sýrii. Upozornil, že by to mohlo vést k nebezpečnému šíření zbraní v regionu. Potvrdil také, že aliance nehodlá v Sýrii nijak zasahovat.

Příměří by mohl předcházet každodenní dvouhodinový klid zbraní

Šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Jakob Kellenberger mezitím odjel do Damašku vyjednávat o humanitární pomoci civilistům a o zpřístupnění věznic, v nichž jsou zadržováni Syřané. Během dvou dnů má v úmyslu navštívit místa nejtěžších bojů. Chce také prosadit každodenní dvouhodinový klid zbraní, který by měl umožnit evakuovat raněné a dopravit pomoc k civilistům.

Syrský zástupce Bašár Džaafarí:

„Syrská vláda přijala závazek, očekáváme ale, že pan Kofi Annan a určité strany v Radě bezpečnosti rovněž získají stejný závazek od opozice. Plán by nemohl být úspěšný, kdyby se k jeho plnění nezavázali všichni.“ 

Syrská vláda přistoupila na 10. duben jako nejzazší termín pro částečné naplňování mírového plánu OSN a Ligy arabských států. Annan o tom informoval RB OSN. Syrský velvyslanec při světové organizaci postoj Damašku potvrdil, upozornil však, že režim očekává stejný závazek od opozice.
 
Před 10. dubnem má syrský režim stáhnout z měst těžké zbraně a začít odtud stahovat své jednotky. Podle agenturních zpráv Annan zároveň vyzval OSN, aby projednala vyslání mise pozorovatelů do Sýrie.

V Sýrii se stále bojuje, opozice hlásí dalších 34 mrtvých

Dnešní boje v Sýrii si vyžádaly nejméně 34 lidských životů. Nejtěžší střety opozice hlásila z Idlibu na severu země, kde armáda postupovala proti baštám povstalců. Vojáci pátrali po aktivistech, prohledávali jejich domy a některé srovnávali se zemí. Tvrdé boje se odehrály také v oblasti Homsu, ve městě samém se bojovníkům opozice podařilo ovládnout místní nemocnici.

Vydáno pod