Demokraté jednají o sporných primárkách na Floridě a v Michiganu

Washington/New York - Demokratická strana dnes rozhoduje o osudu kandidátky na prezidenta USA Hillary Clintonové. Začala totiž jednat o sporných primárkách na Floridě a v Michiganu, které byly kvůli dřívějšímu konání předem prohlášené za neplatné. Vítězka obou voleb Clintonová naléhá, aby se jejich výsledky zahrnuly do celostátních součtů. Získala by tak zřejmě poslední šanci udržet se v zápase o nominaci do listopadových prezidentských voleb.

Mimořádně významné jednání výboru pro stranická pravidla sledují Američané s obrovskou pozorností. Po vstupenkách na veřejné zasedání se slehla zem pár vteřin poté, kdy je strana uvolnila na internetu. Schůzi živě přenáší několik televizních stanic.

Před washingtonským hotelem, kde výbor zasedá, se sešlo několik stovek příznivců Clintonové, kteří požadují, aby byl do celkových výsledků započten každý hlas. Obamův tým se předem obrátil na své stoupence, aby od podobných shromáždění ustoupili.

Clintonová žádá, aby se srpnového nominačního sjezdu směli účastnit všichni delegáti zvolení na Floridě a v Michiganu, což by snížilo její ztrátu na Obamu. Zejména by mohla poukazovat na to, že pro ni hlasovalo více voličů než pro jejího rivala.

Tento argument používá k přesvědčení superdelegátů, tedy stranických funkcionářů a poslanců, aby se na sjezdu přiklonili na její stranu. I poté by k zisku nominace potřebovala všechny dosud nerozhodnuté superdelegáty.

Výbor pro stranická pravidla, který dnes zasedá ve Washingtonu, se podle amerických médií kloní ke kompromisu. Hovoří se o tom, že počet delegátů z Floridy a Michiganu sníží na polovinu nebo uzná všechny, ale jen s polovičním hlasem. Musí také rozhodnout, v jakém poměru delegáty přisoudí každému z kandidátů. Problému se věnoval už v pátek večer, ale ani po pětihodinovém zasedání ke kompromisu nedospěl.

Snížení hlasů na polovinu považuje tým Clintonové za nepřijatelné. Nebude-li bývalá první dáma se závěry souhlasit, může se odvolat k jinému stranickému výboru a případně až k nominačnímu sjezdu, což by její souboj s Obamou opět prodloužilo. Takovému scénáři se vedení Demokratické strany chce zoufale vyhnout.

Do skončení primárek zbývají už jen nedělní volby na Portoriku a úterní v Montaně a Jižní Dakotě. Obama už naznačil, že pak hodlá vyhlásit nominační vítězství, i když stále bude asi potřebovat hlasy nerozhodnutých superdelegátů. Nyní mu schází 42 volitelů do počtu 2026, který zajišťuje zisk nominace. Ve zbývajících volbách, i kdyby prohrál, obdrží nejméně 20 volitelů. Pokud by ovšem delegáti z Floridy a Michiganu byli na sjezd přizváni, počet potřebný ke zvolení kandidáta by se zvýšil, aby činil nadpoloviční většinu z nového počtu volitelů. Hillary Clintonová ztrácí na Obamu za nynějších okolností 200 delegátů.